Câți nevăzători există în lume?

În fiecare zi, cercetători din întreaga lume încearcă să găsească soluții pentru ochi cât mai sănătoși. Aceste cercetări se fac pe baza studiilor globale, care arată situația actuală a afecțiunilor oculare și a caracteristicilor ochilor de la toate populațiile.

Unul dintre aceste studii încheiate de curând  ne arată că la nivel mondial, la finalul anului 2015, existau 36 de milioane de nevăzători. Conform aceluiași studiu, până în anul 2050, numărul nevăzătorilor la nivel global se va tripla, odată cu creșterea demografică și îmbătrânirea populației. Bineînțeles, numărul va scădea considerabil, dacă vor apărea tratamente inovatoare, care să combată și să prevină bolile ochiului uman. Și la cât de repede se dezvoltă tehnologia în zilele noastre, lucrurile ar trebui să fie de partea noastră.

217 milioane de oameni din întreaga lume au deficiențe moderate sau severe de vedere. Practic, gradul a crescut cu 35% față de 1990 și va crește în continuare la 588 milioane în 2050.

Dacă ne raportăm la genul persoanelor implicate în acest studiu, atunci trebuie să spunem că afecțiunile ochiului apar într-un procent mai mare la femei decât la bărbați. Femeile reprezintă 56% din totalul persoanelor nevăzătoare și 55% din totalul persoanelor cu deficiențe de vedere.

Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate din 188 de țări din întreaga lume, motiv pentru care există și discrepanțe geografice. În țările cu un nivel de trai ridicat, cifrele arată cu mult mai încurajator decât în cele din Africa, de exemplu, fapt ce demonstrează încă o dată că dezvoltarea tehnologiei și investițiile în programele de sănătate contribuie semnificativ la o populație mai sănătoasă.

Vorbim aici, desigur, și despre educarea populației și informarea corectă a oamenilor cu privire la modul de îngrijire a ochilor și a sănătății în general. Pentru că odată ce sunt învățați încă din copilărie să își iubească ochii și să îi întrețină corect, oamenii vor avea grijă de ei de la sine și vor ști ce au de făcut, de la protejarea lor, până la consultațiile oftalmologice regulate.

Încrederea în medicul oftalmolog și venirea periodică la consultație contribuie enorm la o stare de bine a ochilor, prevenind de cele mai multe ori afecțiuni grave ale ochilor, care pot duce chiar la orbire. De aceea, ne dorim și noi pacienți sănătoși, care știu să își îngrijească corect ochii și care sunt bucuroși să privească viața cu ochi buni!

Nu știm cu exactitate cum vor arăta cifrele în următorii ani, însă știm cu siguranță că vom fi aici, cu cele mai performante tehnologii și cei mai dedicați medici pentru tine și pentru sănătatea ochilor tăi!

Foto: pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *