Cristalinul este o lentilă biconvexă situată în spatele irisului, structura care determină culoarea ochiului. În mod normal, această lentilă este transparentă. O dată cu înaintarea în vârstă sau în alte situații patologice (boli genetice, traumatisme), cristalinul se opacifiază, apărând cataracta.

Majoritatea cataractelor se dezvoltă lent și nu afectează imediat vederea. În momentul în care boala afectează stilul de viață și activitatea profesională se impune intervenția chirurgicală. Semnele și simptomele cataractei includ:

  1. Vedere încețoșată
  2. Dificultate la desfășurarea activităților în lumina slabă sau pe timp de noapte
  3. Aberații în percepția culorilor (obiectele se văd mai galbene sau maronii)
  4. Halouri în jurul luminilor puternice
  5. Vedere dublă cu ochiul afectat
  6. Scăderea progresivă a vederii

Cataracta nu modifică inițial aspectul ochiului și nu este însoțită, de obicei de ochi roșu sau iritat. În stadiul avansat cristalinul se opacifiază complet, devine alb, putând fi observat de pacient sau de anturaj. Diagnosticul cert de cataractă este stabilit de medicul oftalmolog. Consultul oftalmologic presupune testarea acuității vizuale, un examen biomicroscopic (care permite evaluarea corneei, irisului și cristalinului), precum și examenul fundului de ochi (pentru diagnosticul afecțiunilor retinei și a nervului optic).

Singurul tratament eficient al cataractei este îndepărtarea cristalinului și înlocuirea acestuia cu un implant de cristalin artificial. În ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în chirurgia cataractei, riscurile operației fiind foarte mici. Intervenția chirurgicală este recomandată atunci când cataracta influențează negativ calitatea vieții pacientului și posibilitatea de a-și desfășura normal activitățile zilnice.

În clinica noastră, operația de cataractă se desfășoară în regim ambulatoriu, fără internare, având durata de aproximativ 20 de minute. Înaintea operației se efectuează diverse măsurători pentru a se stabili cu precizie puterea implantului de cristalin. Intervenția chirurgicală se desfășoară cu anestezie topică (picături) și cu un sedativ ușor.

Metoda utilizată pentru îndepărtarea cataractei este facoemulsificarea. Blocul operator al clinicii OFTAPROF este echipat după standarde internaționale, cu aparate de cel mai înalt nivel tehnologic. Toate materialele utilizate în cursul operației sunt de unică folosință, achiziționate de la cei mai importanți producători mondiali.

Operația se realizează printr-o incizie minusculă de 2 mm, utilizând ultrasunetele, care fragmentează și apoi aspiră cristalinul opacifiat. Prin aceeași incizie este introdus cristalinul artificial, pe care pacientul nu-l poate vedea sau simți, acesta devenind o parte integrantă a ochiului. Incizia prin care se introduce implantul nu necesită de obicei fire de sutură, aceasta închizându-se la sfârșitul operației. După operație se instilează picături cu antibiotice și antiinflamatorii și se acoperă ochiul cu un pansament. Este normal ca ochiul să se înroșească ușor sau să apară un disconfort moderat postoperator. Trebuie evitată apăsarea sau frecarea ochiului operat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.