Glaucomul reprezintă o boală oculară relativ frecventă, care – netratată sau tratată incorect conduce la orbire. Se cunosc numeroase forme de glaucom; majoritatea evoluează cu presiune intraoculară crescută (peste 21 mmHg), ceea ce duce la distrugerea progresivă a unuia sau ambilor nervi optici şi la pierderea funcţiei vizuale (vederea şi câmpul vizual). De multe ori pacienţii se adresează oftalmologului în stadii avansate ale bolii. Tratamentul îşi propune să scadă presiunea intraoculară şi să oprească astfel evoluţia bolii.

Mijloacele terapeutice de scădere a presiunii intraoculare sunt medicamentoase (în principal sub formă de picături), laser şi chirurgicale. Succesul tratamentului (85-90%) depinde în esenţă de forma de glaucom, de stadiul bolii, de vârsta pacientului, de alte boli oculare sau generale coexistente, de cooperarea medic-pacient etc.

Operaţia este indicată când:
– se constată pierderea funcţiei vizuale în ciuda tratamentului medicamentos şi/sau laserterapiei;
– se constată efecte secundare importante, intoleranţă sau imposibilitatea de a procura tratamentul medicamentos prescris;
– valorile presiunii intraoculare sînt mult prea mari pentru a putea fi controlate medicamentos.

Operaţia încearcă să elimine mai uşor la suprafaţă lichidul intraocular (umoarea apoasă), astfel încât formarea unei bule de lichid sub conjunctivă, vizibilă după ridicarea pleoapei, este normală. Orice intervenţie chirurgicală presupune riscuri şi complicaţii; riscul cel mai important este cel legat de anestezie (în principal hemoragia intraorbitară), iar complicaţiile postoperatorii cele mai frecvente sunt:
– hipotonia (glob ocular moale prin eliminarea excesivă a lichidului intraocular);
– hemoragia intraoculară (uşoară sau moderată) care adesea dispare în câteva zile;
– apariţia sau progresia cataractei (opacifierea cristalinului) impune intervenţia chirurgicală de înlocuire a cristalinului cu o lentilă artificială;
– eşecul operaţiei impune reluarea tratamentului medicamentos sau reintervenţie chirurgicală.

După operaţie vederea va scădea, dar va reveni treptat în 1-2 luni la valoarea de dinaintea operaţiei. Glaucomul este o boală cronică, deci urmărirea şi tratamentul acestei boli se fac pe tot parcursul vieţii.

2 thoughts on “Operația de glaucom

  1. Pingback: Bloggerii se văd bine la Clinica Oftaprof | DragosTeAm

  2. Pingback: Dacă citesc în lumină slabă, îmi „stric” ochii? - Clinica OftaprofClinica Oftaprof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.