Muşchii oculari sunt situaţi în cavitatea orbitară unde formează o “pâlnie” musculară în interiorul căreia se află globul ocular şi nervul optic. Mişcările complexe ale ochilor sunt realizate de 6 muşchi pentru fiecare ochi: 4 muşchi drepţi (extern, intern, superior şi inferior) şi 2 oblici (superior şi inferior). Ochii pot realiza numeroase mişcări schematizate ca având loc în jurul a 3 axe principale: axul vertical (mişcări dreapta-stânga), axul orizontal (mişcări sus-jos) şi axul antero-posterior (rotaţie internă-externă). În condiţii normale axele celor doi ochi sunt paralele între ele în privirea la distanţă şi se apropie de baza nasului (poziţie convergentă) în privirea la aproape.

Strabismul reprezintă deviaţia globilor oculari de la poziţia lor normală, consecinţă a unor factori multipli: anatomici, inervaţionali, senzoriali. Deviaţia anormală poate fi uni sau bilaterală, intermitentă sau permanentă, orizontală (convergentă sau divergentă), verticală, rotatorie sau mixtă.

Tratamentul strabismului este complex (optic, ortoptic şi chirurgical), iar succesul lui depinde de numeroşi factori: cauza şi mărimea deviaţiei, momentul apariţiei strabismului, alte boli oculare sau generale asociate, precocitatea tratamentului, răspunsul pacientului şi familiei la tratamentul recomandat.

Intervenţia chirurgicală urmăreşte realinierea axelor vizuale în scop funcţional (restabilirea sau dezvolarea vederii binoculare) şi/sau în scop estetic (chirurgie cosmetică); operaţia interesează unul sau mai mulţi muşchi de la unul sau ambii ochi.

Succesul chirurgiei nu constă în creşterea vederii şi nu înlătură necesitatea ochelarilor sau lentilelor de contact. Intervenţia se efectuează sub anestezie locală (adolescenţi şi adulţi complianţi).

Ca orice intervenţie chirurgicală şi operaţia de strabism se poate însoţi de o serie de complicaţii, cele mai frecvente fiind: durere oculară uşoară sau moderată, hemoragie conjunctivală, alergie sau infecţie la nivelul firelor de sutură.

Rezultatul final se apreciază după un interval de aproximativ 2-3 luni. În unele situaţii (15% din cazuri) este necesară reintervenţia chirurgicală (pentru sub sau supracorecţii), după aproximativ 6 luni de la prima operaţie.

One thought on “Operația de strabism

  1. Pingback: Bloggerii se văd bine la Clinica Oftaprof | DragosTeAm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.