Pterigionul este o bandă de ţesut conjunctivo-vascular triunghiular situat în dreptul fantei palpebrale. Apare de obicei spre nas și crește pe cornee. Este mai frecvent la bărbaţi, după 40 de ani și este corelat cu expunerea la ultraviolete și alţi factori de mediu (vânt, praf, atmosferă uscată, substanţe chimice).

Tratamentul medicamentos nu este eficient. Tratamentul chirurgical este singurul capabil să vindece pterigionul și să rezolve formele evolutive grave sau recidivante.

Tratamentul chirurgical este indicat când se produce o scădere a acuităţii vizuale din cauza astigmatismului sau acoperirii axului vizual de către capul pterigionului sau când există un disconfort și o iritație importantă care nu sunt rezolvate cu tratament medicamentos. Pentru a reduce riscul de recidivă, după excizia pterigionului, zona de scleră rămasă dezgolită este acoperită cu o grefă conjunctivală luată de la acelaşi ochi sau de la ochiul opus și uneori se folosesc substanţe care împiedică reapariţia lui (antimetabolitii).

Orice intervenţie chirurgicală presupune riscuri și complicaţii. Riscul cel mai important este legat de anestezie (în principal hemoragia intraorbitară și ocluzia vasculară retiniană), iar complicaţiile postoperatorii cele mai frecvente sunt: senzaţie de corp străin în ochi, prurit, conjunctivite, hemoragii subconjunctivale, granulom la firul de sutură, inflamaţii trecătoare ale ochiului, tulburări tranzitorii ale vederii, astigmatism, formare de dellen, recidivă.

Anestezia este locală și constă într-o injecţie cu xilină 2-4% , în pleoapa inferioară, lângă globul ocular, în momentul anesteziei este esenţială cooperarea dumneavoastră; semnalaţi orice durere importantă sau pierderea senzaţiei luminoase.

După operaţie ochiul va fi acoperit cu un pansament, care se schimbă zilnic, timp de 10 zile și veţi pune picături de 4 ori/zi. Tratamentul cu picături se adresează infecţiei, inflamației și cicatrizării și durează aproximativ 2 luni. Primul control va avea loc la 2 săptămâni după operaţie, când se scot firele. Al doilea control va fi la 4-6 săptămâni postoperator.

În general, durerea postoperatorie este absentă sau uşoară și cedează la algocalmin. Perioada de recuperare postoperatorie variază de la o persoană la alta.

Dacă starea generală sau existența unor boli generale ridică riscuri operatorii se recomandă să consultaţi cu o săptămână înaintea operaţiei un medic specialist (diabetolog, internist) care să verifice starea sănătăţii dumneavoastră și să vă ajusteze tratamentul. Nu întrerupetți medicamentele pe care le luaţi pentru alte boli (diabet; hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, boli pulmonare etc).

Raportaţi medicului oftalmolog orice altă boală generală sau oculară, inclusiv alergie, de care suferiţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.