Crosslinking-ul colagenului cornean (CXL) este un tratament nou, minim invaziv pentru keratoconus. Procedura constă în aplicarea pe cornee a unei substanţe cu rol fotosensibilizant (riboflavina=vitamina B2) și expunerea la o doză redusă de ultraviolete UVA.

Riboflavina reacţionează cu lumina ultravioletă determinând crearea de noi legături între moleculele de colagen din cornee (CORNEAL COLLAGEN CROSS- LINKING). În corneea pacienţilor cu keratoconus, există prea puţine legături între fibrele de collagen care să-i menţină integritatea structurală, determinând bombarea acesteia, cu apariţia astigmatismului neregulat și scăderea calităţii vederii.

Prin crearea de noi legături între fibrele de collagen, CXL crește rezistența corneei slăbite de keratoconus. Efectuată precoce, procedura permite menţinerea unei vederi satisfăcătoare pentru pacient; în cazuri avansate de boală, CXL poate amâna transplantul de cornee.

CXL este o procedură efectuată în regim ambulatoriu, nedureroasă (anestezie topică), cu o durată de aproximativ 20 minute. Iniţial, se îndepărtează stratul cel mai superficial al corneei (epiteliul), pentru a permite absorbţia substanţei fotosensibilizante. Ulterior se aplică riboflavina și lumina ultravioletă.

La finalul procedurii se aplică pe ochi o lentilă de contact terapeutică, care ajută la regenerarea epiteliului (de obicei în 3-4 zile), facilitând recuperarea vizuală. Tratamentul postoperator constă în aplicarea de unguent cu antibiotic și lacrimi artificiale până la reepitelizarea completă a corneei.

La o săptămână după procedură, vederea revine la nivelul de înainte. Este posibil ca în primele 2-3 luni să observaţi o uşoară încețosare a vederii; aceasta dispare în următoarele luni, ca rezultat a vindecării corneei. De obicei, ameliorarea cea mai importantă este sesizată în primele 3 luni; procesul de întărire a structurii corneei continuă însă chiar și la 2 ani de la procedură. De aceea este bine ca ajustarea ochelarului sau a lentilelor de contact să se facă după aproximativ 3 luni de la CXL.

Complicaţiile potenţiale ale procedurii sunt rare: reepitelizare intârziată, infiltrate corneene sterile (neinfectioase), cicatrici corneene. Evaluările postoperatorii se vor face la 1 săptămână, 1, 3 și respectiv 6 luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.