ABC-ul controalelor oftalmologice

Ochii tăi spun multe despre tine. Poate că nu aveai idee, dar ochii tăi îi pot oferi medicului oftalmolog informații despre starea ta generală de sănătate. Vei realiza că nu trebuie să îți fie teamă de cabinetele oftalmologice și de controalele oculare anuale, chiar dacă nu prezinți simptome. Păstrează-ți ochii sănătoși și vederea clară! Află care sunt cei mai importanți pași în realizarea controalelor oftalmologice și câte lucruri uimitoare pot dezvălui ochii tăi:

  • Vino cu istoricul tău medical complet și, în special, cu cel al consultațiilor oftalmologice.

Acest lucru îl va ajuta pe medicul specialist să evalueze cât mai precis riscul de a avea probleme de vedere, boli oculare sau alte afecțiuni medicale.

  • Ce este tabelul Snellen?

Este acel tabel pe care îl întâlnești întotdeauna într-un cabinet oftalmologic și pe care sunt dispuse pe mai multe rânduri litere de diferite dimensiuni. Acesta măsoară cât de bine poți vedea la depărtare. Cu cât mai mici sunt literele pe care reușești să le citești, cu atât mai bună îți este vederea la distanță.

  • Care este mai clară? Prima sau a doua? 

Acestea sunt întrebări pe care ți le va adresa doctorul pentru a stabili cu exactitate lentila potrivită pentru ochelarii tăi. Vor fi o serie de lentile pe care le vei proba și vei testa care dintre ele te ajută să vezi cât mai clar.

  • Acoperă ochiul stâng, apoi ochiul drept.

Acest test verifică modul în care lucrează ochii tăi împreună. Tu acoperi unul dintre cei doi ochi și te uiți la un obiect care se află în încăpere. Medicul va urmări mișcările oculare ale ochiului neacoperit, iar apoi le va analiza.

  • Așteaptă-te la puțin aer în ochi.

Unul dintre testele comune pentru depistarea glaucomului este cel care măsoară presiunea fluidului din interiorul ochilor. Nu este nevoie decât de un jet rapid de aer în fiecare ochi și, cu ajutorul unui fascicul de lumină albastră, doctorul va face observațiile necesare.

  • Află ce este în interior.

Cu ajutorul picăturilor pentru dilatarea pupilelor, oftalmologul va putea analiza mult mai bine interiorul ochilor tăi pentru a detecta eventuale probleme ale ochilor, dar și alte afecțiuni, precum diabetul.

  • Descoperă imaginea de ansamblu.

Medicul va putea vedea o imagine mărită asupra exteriorului și interiorului ochilor tăi prin examinarea biomicroscopică. Aceasta ajută la detectarea unor semne ale afecțiunilor oculare, precum cataracta, degenerescența maculară sau retinopatia diabetică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *