Așa cum un copil are uneori energie pentru a urca până sus pe-un nor și apoi pentru a reveni pe pământ sau așa cum uneori se simte inspirat să deseneze lumea, tot așa mai resimte, din când în când, o stare numită în popor „lene”. Această stare are obiceiul de a invada trupul uman în după-amiezile în care cel mic se întoarce de la școală și singurul lucru pe care-l dorește este să stea cu Iepurilă și să se uite la desenele pe care le-a mai văzut de nenumărate ori. Starea aceasta nu este întâlnită doar la corpul uman ca sistem unitar, ci și la ochiul uman, ca organ. Astăzi vom vorbi pe blog despre ambliopie sau „ochiul leneș” la copil.
Ce este ambliopia?
Ambliopia sau „ochiul leneș” reprezintă performanța slabă a unuia dintre ochi sau, în unele cazuri, ai ambilor ochi. Această afecțiune este cel mai des răspândită în rândul copiilor și apare atunci când un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier să se dezvolte. Astfel, ochiul leneș ajunge să fie ignorat de către creier, iar copilul poate avea probleme cu orientarea în spațiu sau în aprecierea distanțelor.
De ce apare?
Printre cauzele care duc la apariția ambliopie, se numără strabismul și diferența mare de dioptrii dintre cei doi ochi. La copiii care suferă de strabism, ochii privesc două puncte situate diferit în spațiu, în același timp, iar creierul învață să evite imaginea de la un ochi, pentru a nu crea confuzie. În situația în care cauza este diferența de dioptrii, ochiul învață să elimine imaginea încețoșată și o acceptă pe cea a ochiului care vede imaginea mai clară.
De unde știi că este ambliopie?
În cele mai multe cazuri, există anumite lucruri care indică faptul că ambliopia este pe cale să se instaleze sau deja a câștigat teritoriul: ochii nu se mișcă în același timp, în aceeași direcție, apare o durere când un ochi este acoperit, iar ochii nu fixează același punct.
Este indicat ca părinții să meargă cu cel mic la un control înaintea începerii anului școlar, pentru a depista dacă are tulburări de vedere.
Cum tratăm ambliopia?
În cazul unui copil, este recomandat să i se administreze un tratament înainte ca vederea să i se dezvolte complet. Pentru a avea un efect, acest tratament trebuie să se adreseze atât pentru ambliopie, ca afecțiune, cât și pentru cauza care a stat la apariția acesteia.
Ocluzia, acoperirea ochiului sănătos și harnic, forțează creierul să folosească ochiul leneș pentru a-și forma o imagine. Copilul trebuie să poarte un plasture pe ochiul sănătos și să fie pirat pentru câteva zile sau luni. În cazul în care micuțul nu dorește să fie pirat, poate purta lentile opace de contact și să fie vampir pentru o vreme. Dacă ambliopia este la începuturile ei, relaxarea este cel mai bun remediu pentru a fi vindecată.
Citește și Cum tratăm „Ochiul leneș”?
Există numeroase afecțiuni și tulburări de vedere al căror nume nu le cunoaștem în totalitate, dar asta nu înseamnă că ele nu stau la pândă pentru a invada ochii celor mici, care sunt încă în procesul de dezvoltare. Îți recomandăm ca o dată sau de două ori pe an să vii cu cel mic la un consult oftalmologic ca să te asiguri că ochii lui sunt în siguranță.