O nouă tehnologie vine în ajutorul medicilor pentru a depista exact comoțiile cerebrale cât și severitatea acestora. Noul aparat ar putea fi folosit în zonele de urgențe ale spitalelor sau la evenimentele sportive pentru a depista comoțiile cerebrale cu ajutorul mișcării ochilor.
Comoțiile apărute în urma unei lovituri la cap sunt foarte periculoase pentru că nu au aparatura necesară de a fi depistate. În prezent, după lovituri la cap, medicii testează mișcarea ochilor pentru a depista comoțiile. Noua tehnologie de a analiza mișcarea ochilor va ajuta la o mai bună evaluare a comoțiilor, dar și a îmbunătățirii stării pacienților.
Studiile au arătat că în 90% din cazuri, pacienții cu comoții cerebrale prezintă mișcări anormale ale ochilor. Pentru a testa acest lucru, medicii roagă pacienții să urmărească cu ochii mișcarea degetului.
Pentru a testa această aparatură, cercetătorii au făcut un studiu pe 75 de pacienți care au suferit lovituri la cap. Aceștia au fost rugați să vizioneze un clip video în timp ce aparatul le urmărea mișcarea ochilor. S-a arătat că pacienții care suferiseră lovituri la cap aveau o coordonare a mișcării ochilor mult mai slabă decât cei care nu trecuseră prin astfel de incidente.
Comoțiile cerebrale sunt unele dintre cele mai întâlnite cauze ale afecțiunilor grave la nivelul creierului, chiar și a morții cerebrale. Din moment ce aceste lucruri afectează ambele sexe, oameni de toate vârstele și se întâmplă des la evenimentele sportive, o metodă rapidă de evaluare a comoțiilor era necesară.