Bolile oculare în sarcină

Există boli oculare care debutează sau se agravează în timpul sarcinii sau alăptării. Orice femeie care dorește o sarcină trebuie să facă un consult oftalmologic cu picături, pentru a vedea dacă există o patologie care se va agrava pe parcursul sarcinii.

Datorită modificărilor hormonale cornea se îngroașă, își modifică raza de curbură și miopia se accentuează, ochii devin uscați și nu mai tolerează lentilele de contact, apar probleme de focalizare, însă aceste modificări sunt tranzitorii și dispar în primele luni după naștere.

Nu se recomanda schimbarea ochelarilor decât dacă diferențele sunt mari.

Nimeni nu poate spune cât de mult vor crește dioptriile în sarcină, la cine ochelarii vor reveni la valoarea inițială după alăptare și la cine vor rămâne mai mari.

Viciile de refracție nu se corectează cu laser în timpul sarcinii și în primele 6 luni de alăptare deoarece rezultatele nu sunt predictibile.

Mulți oftalmologi și obstetricieni cred că femeile însărcinate care au miopie medie sau mare, cu leziuni degenerative ale fundului de ochi, cu zone slabe, cu rupturi sau găuri retiniene la care s-a făcut baraj laser perilezional sau care au fost operate pentru dezlipire de retină au indicație pentru operație cezariană. Această recomandare nu are nicio bază științifică. Nu s-a constatat o creștere a riscului de redezlipire a retinei sau o agravare a leziunilor după nașterea naturală, însă aceste paciente necesită o examinare oftalmologică în primele zile după naștere.

Examinarea oftalmologică se face de urgență atunci când gravida constată scăderea vederii, apariția unor umbre sau voalarea unei părți din câmpul vizual și ea se face cu 1-2 picături care dilată pupilă. Doctorii sunt de acord că folosirea ocazională a unui midriatic cu efect scurt ca Tropicamida sau Ciclopentolatul nu pun în pericol viață fătului sau a mamei.

Riscuri de pierdere a vederii au gravidele cu hipertensiune arterială sau diabet zaharat preexistente sarcinii știind că acestea se vor agrava pe parcurs, însă modificările regresează de obicei după naștere.
Ele necesită examinare obligatorie în primul trimestru de sarcină și apoi control în funcție de ceea ce se constată.

O scădere mai severă de vedere apare în sarcinile și nașterile complicate, în care tulburările de coagulare, embolia cu lichid amniotic sau tensiunea arterială crescută duc la ocluzii vasculare retiniene, hemoragii intraoculare, decolare seroasă de retina, afectarea nervului optic și necesită o vizită urgentă la oftalmolog.

Indicația pentru operația cezariană o dă obstetricianul, dar el are nevoie de părerea unui oftalmolog. Există câteva indicații clare pentru cezariană în eclampsie, în glaucoamele avansate, neovascularizația coroidiană și hemoragia intraoculară, keratoconusul în stadiu avansat și operațiile intraoculare recente. În celelalte situații fiecare caz este judecat de medicul oftalmolog împreună cu obstetricianul și se stabilește ce este mai bine pentru pacientă și copil.