Mai țineți minte ce spuneam când eram mici despre culoarea ochilor? Ochii căprui „furau inima oricui”, ochii verzi erau asociați cu minciuna, drept pentru care se spunea că „niciodată să nu-i crezi”, iar ochii albaștri „erau ca la broaște”. Nu exista vreo explicație științifică pentru aceste asocieri, dar au fost folosite vreme îndelungată și încă sunt utilizate în prezent, pentru amuzament.
Dar în ce categorie se încadrează cei care nu au ochii nici albaștri, nici verzi și nici căprui? Astăzi vorbim de blog despre culori rare ale ochilor și care este cauza care determină apariția lor la unele persoane.
Acum ceva vreme, am vorbit într-un articol despre culoarea diferită a ochilor. Irisul, partea colorată a ochiului, este cel care dă culoare datorită unui pigment maro numit melanină. În funcție de concentrația de melanină din iris, apar cele trei culori principale de care vorbeam mai sus. Cu cât concentrația de melanină este mai mare, cu atât culoarea ochiului va fi mai închisă.
- Ochii negri nu sunt negri, ci sunt un căprui foarte închis din cauza concentrației foarte mari de melanină. Uitându-te atent la în ochii persoanelor care au o astfel de culoare, nu poți delimita pupila de iris, dar dacă folosești o lumină, așa cum folosește doctorul oftalmolog la consultație, vei putea vedea unde se termină pupila și unde începe irisul. Persoanele care au ochi negri sunt întâlniți cu precădere în zone din Africa, Asia sau America;
- Ochii roșii sau roz. Nu, cei care au ochii de culoare roșie nu sunt veniți de pe tărâmul spiritelor malefice, iar cele care au ochii roz nu sunt de din Țara Zânelor. Persoanele care au ochii roșii sau roz pot suferi de albinism, o afecțiune caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei din corp. Aceste persoane au pielea, părul și ochii de culoare deschisă, iar în anumite condiții de iluminare, ochii fără melanină pot părea roșii sau roz. Totodată, există persoane care nu suferă de albinism și au ochii roșii sau roz, asta din cauza unor scurgeri de sânge în iris;
- Ochii de culoarea chihlimbarului. Unii privesc soarele pe cer, iar alții au raze de soare în ochi, la propriu. În cazul acestei culori, melanina este prezentă în concentrație mică, dar în cantitate mare se găsește lipocromul, un pigment de culoare, ce să vezi, galbenă. Aceștia sunt întâlniți în Brazilia sau anumite regiuni din Europa sau Asia;
- Ochii de culoare violet. Persoanele care suferă de albinism pot avea ochii de culoare violet, dar se pare că ochii de un albastru profund, în funcție de lumină, par a fi violet. Elizabeth Taylor, faimoasa actriță americană, cunoscută mai ales pentru rolul din filmul „Cleopatra”, a avut ochii violet.
Deși pare de necrezut, există oameni care au irisul în aceste culori rare. Deși unii au ochii în culorile cele mai des întâlnite, nuanțele sunt diferite și, uite așa, toți suntem unici. Ochii ne ajută să vedem lumea incredibilă în care trăim, să privim cum crește pisica portocalie pe care ai găsit-o pe stradă, într-o duminică de toamnă târzie. Cel mai important, ochii te ajută să îi vezi pe cei dragi ție, să vezi prăjitura Albă-ca-Zăpada preparată de mama, culoarea roșie a primei biciclete pe care ți-a adus-o într-o zi de primăvară tatăl sau să vezi cum surorile sau frații depășesc liniile din cărțile de colorat cumpărate de tine.
Deși ne amintim momentele și le corelăm cu unele culori, ne aducem aminte de ele pentru că și-au pus amprenta emoțiile pe care le-am simțit atunci. Așa e și cu oamenii: poate ne aducem aminte de culoarea ochilor, dar ne aducem mai degrabă aminte de emoția pe care ne-au făcut să o simțim!
Până una alta, poți desena personaje care au ochii în culorile pe care le alegi tu, dar tu ești unic prin culoarea pe care irisul tău o are!