Nu cred că este zi în care să nu consult măcar un pacient care și-ar dori să scape de ochelari și în care să nu aud ceva de genul: „ Am auzit că se pot face intervenții cu laserul, însă îmi este foarte frică… Este, totuși, o operație pe ochi!!”.
Așa că, deoarece în mine stă ascuns un justițiar (sau o justițiară?), gata oricând să vină în apărarea oftalmologiei cu argumente științifice, mi-am propus să vă scriu aici cam ceea ce le spun pacienților mei.
1. Încep prin a le demonstra că sunt o tocilară cu state vechi, le prezint premii, diplome la concursuri, olimpiade, congrese, doctorate, etc… din clasa I și până în prezent. Deci, de mică am fost învățată despre puterea științei. Normal, glumesc!
2. Încerc să le demontez frica povestindu-le despre faptul că laserul este folosit pentru corecția erorilor de refracție (adică miopiei, hipermetropiei și astigmatismului) din 1989…deci, de când eu dădeam capacitatea, care, pe vremea mea, se chema treapta I.
Și apoi urmează partea mea preferată, medicina bazată pe dovezi!
3. Le povestesc despre sutele de studii clinice care au evaluat chirurgia refractivă cu laserul. Există, de exemplu, un studiu foarte mare, apărut în 2016, care a cumulat date din toate cele 97 de publicații majore despre Lasik din ultimul deceniu și a inclus aproape 68000 de ochi, care a dovedit o siguranță și eficacitate excelentă a acestei proceduri.
Toți cei care mă cunosc pot să confirme că iubesc cifrele!
4. Urmează argumentul meu preferat, mândria comunității de chirurgi refractivi din întreaga lume, rezultatele studiului PROWL (Patient Reported Outcomes with Lasik).
Sincer, am ajuns să pomenesc așa de des studiul asta, încât mă gândesc foarte serios să îmi numesc viitorul animal de companie așa (fiindcă alți copii, clar nu mai fac).
Ce este acest PROWL?
Este un studiu prospectiv, comandat de FDA (Food and Drug Administration, cel mai important și mai strict organism care se ocupă de reglementarea alimentelor și a medicamentelor din SUA), care a prezentat rezultatele raportate de pacienții la care s-a făcut Lasik. Aceștia au completat un chestionar pe computer anonim, atât preoperator cât și postoperator.
Rezultatele au fost copleșitor de pozitive: peste 96% dintre subiecți s-au declarat mulțumiți de vederea lor după Lasik și ar repeta procedura.
Au fost, evident, studiate cauzele care au determinat lipsa de satisfacție a pacienților, adică acei 3%. Acestea au fost: refracția reziduală (adică dioptrii rămase după operație), ochiul uscat sever și apariția simptomelor vizuale supărătoare pe timp de noapte.
Comentariul meu ar fi aici, că, de obicei, aceste simptome se rezolvă în timp sau prin retratament cu laserul, însă acesta nu a constituit obiectivul acelui studiu.
Studiul PROWL a demontat niște mituri, comune și printre doctori. S-a demonstrat că, după operație, mai puțini pacienți aveau halouri sau vedere dificilă pe timp de noapte, precum și simptome de ochi uscat, față de preoperator. Deci, operația cu laser reduce aceste probleme, statistic vorbind.
Practic, prin acest studiu, FDA a validat ceea ce chirurgii refractivi știau deja, dar, mai important, a oferit pacienților posibilitatea de a lua decizii educate despre corectarea vederii cu laserul.
Lucrul cu adevărat impresionant este că o astfel de rată de satisfacție a pacientului nu este întâlnită după nicio altă intervenție chirurgicală „la cerere” (injecțiile cu toxină botulinică, implanturile mamare, liposucția, etc) și reprezintă o dovadă remarcăbilă a progreselor tehnologice din zilele noastre.
4. Discuția abia începe de aici, nu se termină, căci frica asta de laser nu trece chiar asa usor… Eu sunt însă convinsă că acesta este începutul unei călătorii extraordinare pentru un pacient acum instruit care mă are alături drept partener de încredere.