Legătura dintre gene și sănătatea ochilor

Un studiu arată că animalele și oamenii au aproximativ aceeași lungime (proporțional) a genelor.

Studiul este făcut de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA) care au comparat lungimea genelor pentru mai multe specii și au construit un tunel de vânt pentru a testa teoria lor și modul în care genele protejează ochii. Ei au descoperit că în cazul a 22 de specii de mamifere, lungimea genelor este aceeași – o treime din lățimea ochiului. Orice gene mai lungi sau mai scurte crește fluxul de aer care intră în ochi și duce la apariția mai multor particule de praf.

Comparând lungimea genelor pentru cele 22 de specii de mamifere (cu excepția elefantului, care are genele foarte lungi) cercetătorii au observat că acestea au evoluat până la lungimea curentă care asigură protecția optimă.

Genele formează o barieră care controlează fluxul de aer care intră în ochi și rata de evaporare de la suprafața corneei.

Pentru a testa teoria lor, cercetătorii au construit un tunel pentru a recrea fluxul de aer la nivelul ochilor pentru un adult. Aceștia au observat că pe măsură ce genele cresc, ele reduc fluxul de aer și creează un front de aer care se mișcă încet la nivelul corneei. În acest mod ele ajută la păstrarea sănătății ochilor prin menținerea umidității pentru mai mult timp și prin eliminarea particulelor de praf. Dacă genele ar fi fost mai lungi (ca în cazul elefanților) acestea ar acționa ca un cilindru și ar redirecționa majoritatea fluxului de aer către ochi ducând la uscarea acestora mai repede.

De aceea, genele false (cele care pot fi cumpărate din comerț) nu sunt deloc indicate. Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că ele pot fi folositoare pentru persoanele care suferă de boli ce împiedică creșterea părului pe corp.

sursa studiu, poza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *