Nu e o noutate că jocurile video sunt testate pentru a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere. De această dată însă, cercetătorii au început să testeze dacă un nou joc pe calculator îi poate ajuta pe copiii cu probleme mari de vedere să ducă o viață normală. Jocul este dezvoltat de o echipă de neurologi și programatori de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie și Fundația WESC, una dintre școlile specializate de a-i ajuta pe copiii cu probleme de vedere.
Jocul se numește Eyelander și conține vulcani care erup, un personaj care călătorește și peisaje animate.
Ideea din spatele acestui joc este de a îmbunătăți mai degrabă vederea copiilor care au deficiențe de vedere din cauza unor accidente ce au dus la leziuni cerebrale și mai puțin pe cei care au probleme de vedere din cauza ochilor. Cercetătorii încearcă să îmbunătățească vederea de zi cu zi care este folosită, de exemplu, atunci când traversăm strada sau când căutăm o carte în bibliotecă. În aceste cazuri mesajele trimise de creier sunt amestecate din cauza deteriorării căii prin care acestea sunt transmise de la creier.
Există mulți copii care au deficiențe parțiale de vedere în lume. De exemplu, in Marea Britanie (acolo unde jocul este dezvoltat și testat) există peste 25,000 de copii cu astfel de probleme. Chiar dacă leziunile cerebrale nu sunt singura cauză a acestora, este una dintre cele mai frecvente.
Neurologul Jonathan Waddington care se ocupă de testarea jocului Eyelander la Fundația WESC spune că prin intermediul acestui joc video, se dorește îmbunătățirea vederii de zi cu zi necesare pentru a face treburile zilnice ce asigură o viață independentă. Dificultatea jocului poate fi modificată pentru deficiențe specifice de vedere a persoanei care-l joacă.
Vă invităm să vedeți cum funcționează acest joc (video deasupra titlului) și să citiți articolul integral cu privire la acest studiu.