În momentul actual, una dintre cele mai utilizate metode pentru a trata zgârieturile sau arsurile de la nivelul ochilor este folosirea de picături pentru a administra medicamente în această zonă. În ultimele luni însă, a apărut o nouă metodă, mai ușoară, sigură și eficace. Cel puțin așa cred o serie de cercetători de la Institutul Oftalmologic Cullen din Texas, SUA.
Echipa de medici a venit cu o idee inovativă de a elimina picăturile pentru ochi și de a le înlocui cu o bulină ce eliberează medicamentele treptat. În urma unor studii, cercetătorii de la Institutul Cullen au observat că folosirea de picături pentru ochi are unele dezavantaje (de exemplu trebuie administrate de mai multe ori pe zi pentru că lacrimile și clipitul elimină substanțele picăturilor) sau efecte secundare. Ei sunt de părere că dispozitivul sub formă de bulină funcționează mai bine și ajută pacienții să se însănătoșească mai repede.
Principalele dezavantaje ale administrării picăturilor pentru ochi pot fi:
– clipitul și lacrimile elimină o bună parte din substanțe.
– trebuie aplicate de mai multe ori (ceea ce poate duce la vedere în ceață sau inflamații la nivelul ochilor).
– pacienții uită uneori să le administreze.
Abordarea cercetătorilor din Texas este aplicarea unei buline care are dimensiuni foarte reduse (a zecea parte dintr-o lentilă obișnuită de contact) care conține compartimente pentru medicamentele ce trebuie aplicate la nivelul ochilor. Aceste compartimente eliberează substanțele treptat deci nu este nevoie decât de o singură aplicare, apoi bulina se dizolvă automat fără să reprezinte vreun risc asupra sănătății.
În studiile făcute, bulina “minune” nu a dus la inflamații și a fost de 2 ori mai eficace în tratament. Echipa de cercetători crede că poate folosi acest dispozitiv nu numai pentru a trata zgârieturile sau arsurile de la nivelul ochilor dar și ochii uscați sau glaucomului.
Studiul este prezentat aici.