Dacă săptămâna trecută ți-am spus care sunt principalele mituri despre lentilele de contact, astăzi vrem să facem o incursiune în istoria lor și să aflăm cum au apărut, cine le-a purtat și cum s-au îmbunătățit de-a lungul vremii.
Nu o să îți vină să crezi, dar primul om care a schițat pentru prima dată un soi de lentile de contact a fost celebrul inventator și arhitect italian Leonardo da Vinci. Mai exact, în anul 1508, da Vinci a susținut ipoteza conform căreia optica ochiului uman se poate modifica dacă corneea intră în contact cu apa.
În 1827, un astronom englez pe nume Sir John Herschel a venit cu ideea de a face mulaje ale ochiului uman. De ce? Pentru a ajuta la crearea unor lentile speciale care urmau să corecteze vederea atunci când erau mulate pe suprafața ochiului. Ideea lui a fost atât de inovatoare, încât a mai fost nevoie de încă 50 de ani ca aceste lentile să fie fabricate. Și, bineînțeles, ca la orice produs revoluționar, există mai mulți oameni care își însușesc invenția, iar bătălia este dată între Herschel, F. A. Muller, Adolf E. Fick și Edouard Kalt. Îi lăsăm pe acești oameni de știință să se lupte în continuare pentru titulatură și mergem mai departe, pentru că trebuie să aflăm cum arătau primele modele de lentile de contact.
Probabil îți dai deja seama că lentilele apărute înainte de 1900 arătau cu totul altfel decât lentilele din ziua de azi. În primul rând, erau mult mai grele și acopereau întreaga suprafață a ochiului, cauzând probleme grave de oxigenare a ochiului, motiv pentru care puteau fi folosite doar câteva ore.
În 1936, un optometrist newyorkez pe nume William Feinbloom a venit cu ideea lentilelor sclerale, o combinație între sticlă și plastic, cu scopul de a reduce greutatea lentilelor de contact.
În 1948, lentilele de contact din trecut încep să semene cu cele din prezent, pentru că opticianul Kevin Tuohy din Statele Unite ale Americii a introdus pe piață lentilele care acopereau doar o mică parte a ochiului, confecționate dintr-un plastic neporos. Aceste lentile se puteau mișca odată cu procesul de clipire a ochiului, păstrând astfel o oxigenare corectă a acestuia. Odată cu inovația lui Tuohy, durata de purtare a lentilelor de contact a trecut de la câteva ore la 16 ore.
Tehnologia nu se putea opri aici! Așa că, în 1959, are loc cel mai important eveniment în materie de lentile de contact de la acea vreme: chimiștii cehi Otto Wichterle și Drahoslav Lim au inventat materialul hidrofilic „soft” din hidrogel, ceea ce a dus, în 1971, la primele lentile de contact soft aprobate de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii.
Desigur, lentilele de contact au primit îmbunătățiri și după anii 1970 și, cu siguranță, vor fi îmbunătățite și adaptate tehnologiei și nevoii oamenilor mult timp de acum încolo!
Astăzi, pacienții cu probleme de vedere pot alege dintre nenumărate feluri de lentile de contact: de zi, de noapte, rigide, moi, cu hidrogel, cu silicon-hidrogel, de unică folosință, cu purtare continuă și, bineînțeles, lentile potrivite fiecărui tip de afecțiune a ochiului.
Te așteptăm la Clinica Oftaprof, să descoperi toate tipurile de lentile de contact pe care le avem disponibile și să alegi perechea potrivită pentru tine!
Foto: dermaclue.com