Dacă citesc în lumină slabă, îmi „stric” ochii?

– Nu mai citi pe întuneric, că o să-ți strici ochii!

Mai ții minte de câte ori ai auzit asta de la părinții tăi atunci când te piteai sub cearșaf și citeai o carte bună la lumina lanternei? Sau de câte ori ai stat până târziu în noapte să termini de citit o carte, chiar dacă lumina de la veioză era slabă și ochii te usturau foarte tare?

Și totuși… ne „stricăm” sau nu ochii atunci când citim în lumină slabă? Ei bine, nu există dovezi medicale care să confirme că unele afecțiuni ale ochiului pot fi cauzate de cititul în lumină slabă. Însă, ceea ce e sigur 100% este că cititul îndelungat în lumină slabă sau neorientată corect produce un efort mărit al ochiului și aduce cu sine oboseală și dureri de cap.

În momentul în care ne chinuim să citim într-o lumină slabă, lentila ochiului face „zoom”, încercând să se acomodeze la condiții. Această acomodare presupune ca ochiul să focalizeze pe o perioadă mai lungă de timp, ceea ce înseamnă automat și o clipire mai rară. Ce înseamnă asta? Că ochiul se va usca mult mai repede, deoarece calitatea filmului lacrimal este afectată.

Și uite așa, atunci când citești în lumină slabă, oricât de mult te-ai bucura de o lectură bună, ai parte și de câteva neplăceri: oboseală, durere de cap, durere la nivelul ochilor, vedere încețoșată, ochi uscați, usturime oculară și dificultatea de a citi în acel ritm pe care ți-l dorești sau pe care îl ai în mod normal atunci când citești în lumină adecvată.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, vei observa că îți va fi din ce în ce mai dificil să citești în lumină slabă, oricât de mult ți-ar plăcea să citești și de oricâtă obișnuință ar fi vorba. Și asta pentru că după 60 de ani, ochii au nevoie de până la patru ori mai multă lumină ca să vadă la fel cum vede cineva de 20 de ani.

Desigur, dificultatea crește dacă persoanele în vârstă au deja și alte afecțiuni ale ochiului. Cât despre pacienții diagnosticați cu glaucom, cititul în lumină slabă iese cu totul din discuție și este clar contraindicat.

Chiar dacă nu e dovedit științific că cititul în lumină slabă poate cauza anumite afecțiuni ale ochiului pe termen lung, noi suntem precauți, ca de obicei, și îți recomandăm să citești cât vrei tu, atât timp cât citești într-o lumină adecvată, îți odihnești suficient ochii și îi hidratezi cu picăturile de ochi pe care ți le-am recomandat la ultima consultație oftalmologică.

Lectură cu lumină și ochi sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *