În fiecare sezon apar noi și noi modele, trenduri și excentricități de ochelari de vedere. Adulții tind din ce în ce mai mult să acorde o importanță mai mare aspectului ochelarilor de vedere decât rolului lor principal, acela de a corecta vederea. Înțelegem și nevoia pacienților de a alege modele de ochelari care să se plieze cât mai bine cu personalitatea lor, cu forma feței lor și cu stilul de viață personal. Am scris și noi pe blog de nenumărate ori despre modul corect de a-ți alege ochelarii de vedere în funcție de aceste caracteristici și importanța pe care o are perechea potrivită atât pentru sănătatea ochilor, cât și pentru atitudinea personală și plăcerea de a purta acei ochelari zi de zi.
Dacă la adulți flexibilitatea este mai mare, așa cum este, de altfel, și gradul de acceptare a ochelarilor ca accesoriu zilnic și ca stil de viață, la copii lucrurile se complică puțin. Găsirea unei perechi de ochelari înseamnă o muncă de echipă între părinte, oftalmolog, optician și copil, care presupune timp, atenție și răbdare. Înseamnă discuții îndelungate cu cel mic și pregătirea cu calm pentru această schimbare importantă din viața lui. Evident, la bebelușii care au nevoie de corecție, vorbim de alegeri și metode de lucru diferite.
Dar să revenim la copiii care au vârsta necesară ca să înțeleagă că trebuie să poarte ochelari și, mai ales, motivul pentru care au nevoie de ei! Cum spuneam mai sus, este nevoie de o muncă în echipă și de multă răbdare, pentru că cei mici au nevoie să se obișnuiască cu ideea că trebuie să poarte ochelari și să înțeleagă că ochelarii sunt de fapt prietenii lor, care le vor binele.
Pe cât de atenți la detalii trebuie să fie medicul oftalmolog și opticianul, tot atât de mult trebuie să înțeleagă și părintele că rolul său în acest proces este de încurajare a copilului, de prezență motivațională, de acceptare a recomandărilor medicilor și preferințelor copilului. Pe scurt, părintele trebuie să înțeleagă că nu întotdeauna ceea ce își dorește el este conform cu ceea ce prescrie medicul și cu ceea ce vrea copilul. Ne referim aici de la forma și materialul ochelarilor până la culoarea ramelor sau a lentilelor.
Purtarea ochelarilor de vedere poate duce la o stimă scăzută de sine și o pierdere a încrederii în sine a copilului, dacă acestuia nu i se explică cu răbdare, cu calm și pe înțelesul lui care sunt beneficiile pe termen scurt și lung. Părinții și personalul medical au responsabilitatea de a alege împreună cea mai bună soluție pentru cel mic și de a-i explica pas cu pas tot ce înseamnă purtarea ochelarilor de vedere, de la îngrijirea lor, până la aspectul fizic, încrederea în sine și rezultatele obținute.
Credem că este de la sine înțeles, dar menționăm totuși aici că este absolut interzisă achiziționarea de ochelari de vedere pentru copii din magazinele nespecializate, fără avizul medicului oftalmolog. La fel, nu este permisă utilizarea de lentile de contact la copii fără recomandarea medicului și nici tratamentele oftalmologice de orice fel, pe baza recomandărilor din farmacie sau a reclamelor TV, dacă medicul oftalmolog nu a consultat înainte copilul și nu i-a prescris acele medicamente.
Corecția vederii la copii poate fi un proces dificil. Însă, dacă există răbdare și deschidere din partea părinților, împreună cu echipa medicală specializată și cu tehnologiile moderne de care dispunem putem să găsim cea mai bună și mai plăcută soluție pentru sănătatea ochilor celor mici! Pentru că ce poate fi mai frumos decât darul de a reda vederea unui copil și fericirea pe care o simte atunci când poate vedea din nou bine?