Oftalmia simpatică – o afecțiune deloc simpatică a ochilor

oftalmie simpatica

Ca oameni, ne place să fim înconjurați de lucruri simpatice. Ne place să ne decorăm casa cu obiecte simpatice, care să ne dea o stare de spirit bună, ne place să ne bem cafeaua în căni simpatice pentru a face poze de pus pe Instagram. Ne mai place să ne cumpărăm haine simpatice din colecțiile noi și ne place ca cei din jur să fie simpatici cu noi. Dar ce ne facem atunci când ochiul suferă de o afecțiune numită „oftalmie simpatică”? Astăzi vorbim pe blog despre ce este oftalmia simpatică, cauzele care duc la apariția ei și cum o putem trata.

Ce înseamnă oftalmia simpatică?

Oftalmia simpatică este o formă rară de afecțiune, care apare la ochiul sănătos după ce ochiul celălalt a suferit un traumatism perforant, precum o intervenție chirurgicală nereușită sau înțepături. Oftalmia simpatică poate apărea la un interval de timp variabil de la traumatismul perforant, în unele cazuri câteva zile, iar în alte câțiva ani. De ce este „simpatică”? Din cauza faptului că ambii ochi suferă de aceeași afecțiune și împart durerea pentru a o putea duce împreună.

De ce apare?

Cauza principală a apariției acestei afecțiuni este perforația lobului ocular, fie ea accidentală, patologică sau chirurgicală. În ciuda acestui fapt, patogenia oftalmiei simpatice este necunoscută și, din acest motiv, s-au elaborat câteva teorii. În timp ce te gândești la Pitagora și la teoria lui pe care ai învățat-o în gimnaziu, îți vom prezenta acele teorii cu privire la etiologia acestei afecțiuni.

Prima dintre ele este teoria infecțioasă, bacteriană sau virală, favorizată de traumatism, iar cea de-a doua este teoria toxinelor, care acționează pe cale nervoasă. Cea de-a treia este teoria anafilactică, conform căreia pigmentul uveal care a avut de suferit în urma traumatismului drept un antigen. În acest caz, după o perioadă de timp de la trauma ochiului, fie că vorbim de luni sau ani, ochiul sănătos este atacat de către sistemul imunitar. Ochiul îi răspunde ca și cum ar fi o substanță străină și așa ambii vor fi inflamați.

De unde știi că e oftalmie simpatică?

Această afecțiune nu este caracterizată de o durere anume, ci doar de faptul că cel care suferă de aceasta începe să vadă încețoșat, din cauza pierderii capacității de focalizare. După acest prim semn, încep durerile severe de ochi și apare roșeața, atât la ochiul bolnav sau „incitant”, cât și la cel sănătos, denumit „simpatic”.

Fotofobia, starea de sensibilitate puternică la lumină și ochii umezi sunt și ele simptome ale oftalmiei simpatice. În cadrul unui consult oftalmologic, această afecțiune poate fi depistată de către specialist prin observarea unor aglomerări de celule inflamatorii pe suprafața posterioară a corneei sau prin îngroșarea sau umflarea uveei, stratul pigmentar al irisului.

 

Cum tratăm?

În cazul în care ochiul rănit este îndepărtat de la leziune în primele două săptămâni, lupta sistemului imunitar poate fi prevenită. În cazul în care oftalmia simpatică a început să se manifeste, îndepărtarea ochiului rănit nu mai reprezintă o soluție. În alte cazuri, vederea ochiului incitant poate fi conservată prin utilizarea unor medicamente inhibitoare, care pot suprima parțial activitatea sistemului imunitar. Enuclearea presupune îndepărtarea întregului glob ocular și reprezintă ultima opțiune, în cazul în care vederea ochiului bolnav a fost pierdută.

 

Așa cum nu tot ce e frumos pe exterior este frumos pe interior, așa se întâmplă și cu această afecțiune, care, deși are un nume simpatic, este destul de gravă. Oftalmia simpatică este rară, cel mai cunoscut caz fiind al lui Louis Braille, cel care a inventat sistemul de scriere folosit de către persoanele nevăzătoare din întreaga lume. În ciuda rarității ei, trebuie să avem grijă de ochii noștri și să ne asigurăm periodic de sănătatea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *