Cum ne protejăm ochii pe timp de iarnă

Două dintre cele mai frecvente cauze ale iritațiilor de la nivelul ochilor pe timp de iarnă sunt reflecția luminii soarelui de pe zăpadă sau gheață cât și aerul uscat din camere. În acest articol vom vedea cum putem să ne ferim de aceste două probleme și cum să ne protejăm ochii pe timp de iarnă.

Aerul uscat

Pe timp de iarnă e posibil să ne simțim ochii uscați destul de des ceea ce provoacă o senzație de usturime similară cu cea pe care o simțim atunci când ne intră ceva în ochi. E foarte posibil ca acest lucru să se întâmple din cauza umidității scăzute din încăpere sau chiar și de afară (cei cu lentile de contact simt mai puternic acest lucru atunci când ies afară pe timp de iarnă).

Cu timpul, această senzație de ochi uscați poate provoca vederea în ceață sau afectarea corneei.  Iată ce putem face în acest caz:

  • Umezirea ochilor – beți mai multe lichide și folosiți un umidificator pe timp de zi.
  • Lacrimile artificiale – folosirea acestora are un rol complementar și ajută la lubrifierea ochilor atunci când lacrimile naturale dispar repede.
  • Clipitul – chiar dacă pare ceva de neluat în seamă, clipitul mai des ajută la lubrifierea ochilor.
  • Ochelari de soare – folosirea acestora va proteja ochii de vânt și de vremea de afară.

eyeglassReflecția soarelui pe zăpadă sau gheață

Fie că mergeți la ski sau doar faceți o plimbare pe timp de zi, expunerea la razele ultraviolete ce se reflectă pe gheață sau pe zăpadă poate afecta suprafața ochiului sau poate duce la apariția inflamațiilor de la nivelul corneei.

Cea mai bună modalitate de protecție în acest caz este folosirea ochelarilor de soare care reflectă razele ultraviolete. Ochelarii de tip UV 400 sunt cei mai indicați în acest caz. Nu uitați că atunci când sunteți afară pe timp de iarnă, sunteți bombardați de două ori cu raze ultraviolete – o dată direct de la soare și a doua oara de la reflecția acestora (de aproape 100%) de la nivelul zăpezii.

De asemenea, dacă nu aveți astfel de ochelari sau i-ați uitat acasă, e bine să limitați timpul pe care-l petreceți afară.

sursă poză: smithoptics.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *