Am ajuns într-o perioadă în care din ce în ce mai mulți dintre noi lucrează sau petrec timp în fața calculatorului, laptopului sau a oricărui tip de monitor. Studiile au arătat că între 50 și 90% dintre cei care fac aceste lucruri spun că au probleme cu ochii: productivitate scăzută, greșeli de calcul, spasme la nivelul ochilor sau ochi roșii. Iată ce putem face pentru a ne proteja ochii dacă lucrăm perioade lungi de timp în aceste condiții.
1) Facem un examen oftalmologic
Un examen oftalmologic de rutină este primul lucru pe care trebuie să-l faceți înainte de a începe lucrul pe perioade lungi de timp în fața calculatorului. Nu uitați să-i spuneți medicului câte ore petreceți în fața calculatorului și distanța față de monitor pentru că sunt informații utile. Este recomandat ca acest tip de examen să se repete o dată pe an.
2) Reglăm corespunzător lumina din cameră.
De multe ori, obosirea ochilor atunci când lucrăm la calculator poate veni și din cauza luminii excesive a soarelui sau de la o iluminare proastă din camera. Atunci când lucrăm în fața calculatorului, lumina din încăpere ar trebui să fie la jumătate din intensitatea normală a unui birou.
Ce putem face pentru a regla lumina din cameră? Tragem draperiile pentru a limita lumina exterioară, folosim becuri cu putere mică și așezăm monitorul în așa fel încât fereastra este în lateral și nu în fața sau spatele nostru. În cadrul unor studii, unii participanți au menționat că lucrează mai bine atunci când folosesc o lampă de birou și nu o sursă de lumină de deasupra capului.
3) Ne “antrenăm” ochii
Una dintre efectele lucrului pe perioade lungi la calculator este faptul că, după o perioadă, nu ne mai putem concentra. Ochii ne obosesc și productivitatea scade. Pentru a îmbunătăți această situație, este bine să facem câteva exerciții pentru ochi.
De exemplu, la fiecare 20 de minute mutați privirea de la monitor și uitați-vă către un obiect aflat la mare distanță de dumneavoastră pentru cel puțin 20 de secunde. Privind obiectele de la distanță relaxează mușchii care se ocupă de concentrarea privirii într-un anumit punct (așa cum facem atunci când ne uităm la monitorul calculatorului).
Un alt exercițiu este să ne uităm la un obiect aflat la mare distanță de noi pentru 10-15 secunde apoi la unul care este foarte aproape pentru aceeași perioadă de timp. Apoi ne uităm din nou la obiectul din depărtare. Facem asta de 5-10 ori pentru a evita spasmul acomodativ (ce se manifestă prin vedere la distanţă fluctuantă, neclar sau producerea unei o senzaţii de jenă oculară, oboseală şi dureri de cap la citit).
Alte modalități de a evita oboseala ochilor atunci când lucrăm perioade lungi de timp la calculator sunt: pauzele dese, clipitul mai des, ajustarea display-ului monitorului și altele.
Nu uitați de examenul oftalmologic de rutină care este recomandat să-l faceți, de exemplu înainte de începerea unui nou job ce presupune statul în fața calculatorului sau periodic pentru a verifica sănătatea ochilor.
Vă așteptăm cu drag la sediul nostru din Str. Stejar nr. 54, în complex Stejarul Tătărași, Iași pentru consultații cât și pe blogul nostru pentru alte articole informative.
sursă poză: pcworld.com