Ce este cataracta?

Cataracta apare atunci când lentila naturală din interiorul ochiului (cristalinul) devine opacă. Cristalinul normal este transparent și ajută la focalizarea luminii pe retină în partea din spate a ochiului. Pe măsură ce se dezvoltă cataracta, aceasta blochează și împrăștie lumina, reducând calitatea vederii.

Cataracta face parte din procesul obișnuit de îmbătrânire. Majoritatea persoanelor de peste 50 de ani vor avea un anumit grad de cataractă, deși unii pacienți dezvoltă această afecțiune la o vârstă mai mică sau chiar la naștere. Anumite boli (cum ar fi diabetul) sau medicamente (cum ar fi steroizii) pot accelera dezvoltarea cataractei. Fumatul, nutriția necorespunzătoare și expunerea excesivă la lumina ultravioletă sau radiații pot crește riscul de cataractă.

Cum se manifestă cataracta?

Simptomele pot fi următoarele:

 

 

  • Vedere încețoșată
  • Dificultate la desfășurarea activităților în lumina slabă sau pe timp de noapte
  • Aberații în percepția culorilor (obiectele se văd mai galbene sau maronii)
  • Halouri în jurul luminilor puternice
  • Vedere dublă cu ochiul afectat
  • Scăderea progresivă a vederii

Cataracta nu modifică inițial aspectul ochiului și nu este însoțită, de obicei de ochi roșu sau iritat. În stadiul avansat al bolii, cristalinul se opacifiază complet, devine alb, putând fi observat de pacient sau de anturaj.

Cum se pune diagnosticul de cataractă?

Diagnosticul cert este stabilit de medicul oftalmolog. Consultul oftalmologic va include măsurarea vederii cu și fără ochelari (acuitatea vizuală), măsurarea presiunii din interiorul ochiului (tonometrie), măsurarea curburii corneei (keratometrie), a lungimii ochiului (lungimea axială), calculul puterii cristalinului artificial (biometrie), examinarea microscopică a părții anterioare a ochiului (examen la lampa cu fantă) și examinarea retinei cu pupila dilatată. Alte teste, cum ar fi numărătoarea celulelor endoteliale, topografia corneei, ecografia oculară și tomografia în coerență optică (OCT) a retinei, ajută la planificarea intervenţiei chirurgicale.

Care este tratamentul cataractei?

Singurul tratament eficient al cataractei este cel chirurgical.

Nevoia de chirurgie a cataractei depinde de gradul de afectare a vederii. Dacă vederea dvs. este satisfăcătoare și simptomele cauzate de cataractă nu sunt prea deranjante, de obicei nu este nevoie să fiţi supus(ă) unei intervenții chirurgicale imediate. Cu toate acestea, dacă cataracta interferează cu munca, stilul de viață sau activitățile pe care doriți sau trebuie să le faceți, atunci este indicată operația de cataractă. În cele mai multe cazuri, intervenția chirurgicală de este considerată o procedură electivă, iar decizia de a suporta o intervenție chirurgicală depinde de dvs. după evaluare și discuție cu medicul oftalmolog.

La unii pacienți, cataracta poate să împiedice capacitatea medicului de a vedea în interiorul ochiului și de a diagnostica sau trata alte afecțiuni ale retinei, cum ar fi retinopatia diabetică sau degenerescența maculară. Mai mult, aceasta poate deveni atât de avansată încât provoacă inflamație sau glaucom necontrolabil. În aceste situații neobișnuite, chirurgia cataractei poate fi recomandabilă chiar dacă nu sunteți deranjat de scăderea vederii.

Intervenția chirurgicală, presupune îndepărtarea cristalinul natural, opac. În aproape toate cazurile, acesta este înlocuit cu o lentilă artificială clară, numită implant de cristalin artificial (intraocular lens – IOL), care este plasată permanent în interiorul ochiului. IOL-urile sunt disponibile în diferite dioptrii, performanțe, materiale și modele și trebuie selectate de către chirurg în funcție de nevoile pacientului.

În ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în domeniul echipamentelor, instrumentelor și tehnicilor de efectuare a operațiilor de cataractă, riscurile operației fiind foarte mici.

În Clinica Oftaprof, operația de cataractă se desfășoară în regim ambulatoriu, fără internare, având durata de aproximativ 20 de minute. Intervenția chirurgicală se desfășoară cu anestezie topică (picături) și cu un sedativ ușor.

Metoda utilizată pentru îndepărtarea cataractei este facoemulsificarea. Operația se realizează printr-o incizie minusculă de 2 mm, utilizând ultrasunetele, care fragmentează și apoi aspiră cristalinul opacifiat. Prin aceeași incizie este introdus cristalinul artificial, pe care pacientul nu-l poate vedea sau simți, acesta devenind o parte integrantă a ochiului. Incizia prin care se introduce implantul nu necesită de obicei fire de sutură, aceasta închizându-se la sfârșitul operației.

Blocul operator al Clinicii Oftaprof este echipat după standarde internaționale, cu aparate de cel mai înalt nivel tehnologic. Toate materialele utilizate în cursul operației sunt de unică folosință, achiziționate de la cei mai importanți producători mondiali.

După operație se instilează picături cu antibiotice și antiinflamatorii și se acoperă ochiul cu un pansament. Este normal ca ochiul să se înroșească ușor sau să apară un disconfort moderat postoperator.

Îngrijirile postoperatorii

Vi se vor oferi instrucțiuni privind îngrijirea postoperatorie. În majoritatea cazurilor veţi fi capabil să reluaţi imediat activitățile curente, dar va trebui să țineţi ochiul curat și pansat și să evitaţi lovirea sau presarea acestuia în timpul vindecării inițiale. Timpul până la reluarea serviciului va varia în funcție de îndatoririle dvs. de serviciu și viteza de recuperare vizuală. Existenţa unei vederi neclare în timpul vindecării este normală. Dacă este necesar, ochelarii pot fi prescrişi după operație, dar acest lucru se face, de obicei, după 4-6 săptămâni.

Astigmatismul poate fi corectat în timpul operației de cataractă?

Pacienții cu cataractă au adesea și astigmatism. Astigmatismul este cauzat de o cornee neregulată: în loc să fie rotundă ca o minge de baschet, corneea este în formă de minge de rugby. Acest lucru vă poate afecta vederea. Implanturile de cristalin artificial (IOL) torice pot fi utilizate pentru corectarea astigmatismului. În plus față de IOL-urile torice, astigmatismul poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact și chirurgie refractivă cu laserul.

Presbiopia se poate corecta și în timpul operației de cataractă?

Majoritatea oamenilor dezvoltă o condiție numită presbiopie în jurul vârstei de 40 de ani. Presbiopia este pierderea capacității ochiului de a schimba focalizarea de la distanță la aproape, ducând la necesitatea portului ochelarilor de citit sau bifocali. Implanturile standard de cristalin folosite pentru chirurgia cataractei sunt monofocale, deci chiar dacă nu sunt necesari ochelari pentru distanță după intervenția chirurgicală, corecția va fi totuși necesară pentru vederea la aproape.

După intervenția chirurgicală pentru cataractă, vederea de aproape se corectează prin:

  • Ochelari de citit sau bifocali: aceasta este abordarea standard aleasă de majoritatea pacienților în trecut.
  • Păstrarea ambilor ochi cu miopie: aceasta este o opțiune bună pentru pacienții care sunt obișnuiți să fie miopi și pentru care vederea la apropiere este cea mai importantă
  • IOL-uri de corectare a presbiopiei (multifocale sau cu extensia câmpului de focalizare = EDOF/ ERV), pot oferi o vedere bună atât la distanţă, cât şi la apropiere. Aceasta este o opțiune bună pentru cei care sunt puternic motivați să-și reducă dependența de ochelari după operația de cataractă. Aceste IOL-uri trebuie în mod obișnuit să fie implantate în ambii ochi pentru a funcţiona optim. Marea majoritate a pacienților cu IOL-uri de corectare a presbiopiei nu folosesc ochelari, deși acest lucru nu poate fi garantat. Sunt necesare costuri suplimentare atunci când se implantează un IOL de corectare a presbiopiei.

Important!

Există și alți factori care afectează rezultatul vizual al operației de cataractă, inclusiv puterea implantului cristalinului, capacitatea individuală de vindecare și de neuroadaptare.

Selecția implantului de cristalin cu ajutorul echipamentelor sofisticate și a formulelor de calcul nu este o știință exactă. În plus, factorii individuali de vindecare nu pot fi anticipaţi cu o acuratețe de 100%, astfel încât rezultatul vizual după intervenția chirurgicală nu este complet previzibil.

Cea mai bună opțiune pentru corectarea presbiopiei depinde de mulți factori: vederea dvs. preoperatorie, preferințele vizuale, nevoile ocupaționale și stilul de viață. Nu toți pacienții sunt candidați buni pentru toate opțiunile. Chirurgul dvs. vă poate ajuta să alegeți dintre toate opțiunile ce se potrivește pentru dumneavoastră.