Muşchii oculari sunt situaţi în cavitatea orbitară unde formează o “pâlnie” în interiorul căreia se află globul ocular şi nervul optic. Mişcările complexe ale ochilor sunt realizate de 6 muşchi pentru fiecare ochi: 4 muşchi drepţi (extern, intern, superior şi inferior) şi 2 oblici (superior şi inferior).

În condiţii normale axele celor doi ochi sunt paralele între ele în privirea la distanţă şi se apropie de baza nasului (poziţie convergentă) în privirea la aproape.

Strabismul reprezintă o afecțiune în care poziția ochilor este modificată, neparalelă. Această deviație îmbracă multe forme, putând afecta un singur ochi sau ambii, fiind permanentă sau intermitentă, orizontală (convergentă sau divergentă), verticală sau mixtă.

De foarte multe ori, strabismul este însoțit de ambliopie sau „ochi leneș” care se traduce printr-o scădere a acuității vizuale la ochiul afectat.

De ce apare strabismul?

Aproximativ 6% din copiii născuți într-un an suferă de această patologie (strabism congenital), o mare parte a pacienților dezvoltând afecțiunea de-a lungul vieții (strabism dobândit).

Deși de multe ori cauza apariției bolii rămâne o enigmă, o serie de factori pot fi incriminați. Printre aceștia se numără: ereditatea, afecțiuni ale sistemului nervos, traumatisme craniene sau la nivelul ochilor, modificări ale oaselor orbitei în perioada fetală.

Strabismele apar și la adulți, majoritatea provenind din copilărie, sau apar ca urmare a unor boli asociate, cum ar fi diabetul, boli endocrine (tiroidiene), tumori, traumatisme soldate cu afectarea nervilor cranieni, etc.

Care sunt manifestările strabismului la adult?

Strabismul adultului care este prezent încă din copilărie este de obicei asimptomatic, pacienții solicitând de obicei intervenția chirurgicală în scop estetic. În plus, aceștia pot acuza oboseală la citit, cefalee, dureri musculare la nivelul gâtului, cauzate de multe ori de o poziție deficitară adoptată involuntar de pacient.

Atunci când strabismul este recent apărut, cel mai important simptom descris este cel de „vedere dublă” sau „diplopie”, cauzată de paralelismul imperfect al axelor oculare, ce duce la vederea de imagini separate, cu fiecare ochi.

Care este tratamentul strabismului la adult?

În cazul deviațiilor mici pot fi utilizați cu succes ochelarii cu prisme.

În deviațiile mari este necesară intervenția chirurgicală. Aceasta se efectuează cu anestezie injectabilă, lângă ochi.
Operația de strabism urmărește realinierea axelor vizuale precum și eliminarea diplopiei și reducerea oboselii oculare. Intervenția se face la ochiul deviat sau la ambii ochi, în funcție de caz.
Daca unghiul de deviație este mare, poate fi necesară o a doua operație. Când intervențiile anterioare au lăsat cicatrici importante, este posibil ca deviația ochilor să nu poată fi remediată în totalitate.

Important!
De obicei adulții cu strabism sunt marcați psihologic de aspectul inestetic al ochilor. Uneori aceștia nu au avut șansa să fie operați în copilărie sau au trecut deja prin una sau mai multe intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, niciodată nu este prea târziu pentru a se încerca remedierea acestei probleme, impactul psihologic al realinierii ochilor fiind unul extraordinar. Există posibilitatea ca, în decursul anilor, strabismul să reapară și să necesite reintervenție, în special la ochii ambliopi, cu vedere foarte scăzută.