Ce este un ulcior?
Ulciorul, așa cum este cunoscut el popular, reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecțiuni. De ce apare, cum se tratează și, mai ales, cum nu se tratează aflăm din articolul de astăzi, de pe blog.
În primul rând, haideți să vă spunem numele real al ulciorului – faceți cunoștință cu… orjeletul! Este vorba de o infecție a glandelor sebacee ale pleoapei, care se manifestă prin apariția unei umflături dureroase de până la 5-6 mm, la baza genelor. Poate fi atât intern, în interiorul pleoapei cât și extern, în exteriorul acesteia.
De ce apare ulciorul?
Ulciorul apare indiferent de vârstă, din varii motive:
- Igienă precară;
- Transpirație puternică;
- Infecții ale pleoapelor (blefarite);
- Medii de lucru sau de trai cu mult praf;
- Folosirea de cosmetice vechi sau utilizarea incorectă a acestora;
- Frecarea ochiului cu mâinile murdare;
- Înotul în piscine murdare;
- Folosirea în comun a cosmeticelor sau a picăturilor de ochi;
- Nefolosirea ochelarilor potriviți de soare;
- Contaminarea cu diverse bacterii.
Ulciorul apare cu precădere la persoanele care suferă de conjunctivită cronică, diabet sau anemie, aceștia având o rezistență mai scăzută la apariția afecțiunilor oculare.
De unde știm că e ulcior?
Pacientul nu poate ști niciodată cu certitudine că are ulcior și nici cât de gravă este afecțiunea. De aceea recomandarea noastră este să veniți de fiecare dată de urgență la control, atunci când ochiul prezintă anumite afecțiuni.
În general, ulciorul se manifestă prin umflarea pleoapei superioare sau inferioare, iar zona afectată devine o colecție purulentă hiperemică, cu un punct gălbui în mijloc. În aproximativ trei zile de la apariția umflăturii, se va produce abcederea, adică punctul galben se va sparge și va elimina puroiul.
Ce va simți pacientul cu orjelet? Va avea dureri locale, ochi lăcrimoși, senzații de presiune, arsură locală, stare generală de disconfort și, uneori, chiar febră.
Cum tratăm ulciorul?
Ulciorul extern se tratează de la sine în aproximativ o săptămână, bineînțeles, cu tratamentul adecvat. În schimb, ulciorul intern poate necesita intervenție chirurgicală pentru a fi eliminat, tocmai de aceea este indicat să vă prezentați la medic imediat ce apare.
Ulciorul se vindecă prin administrarea de unguente și picături cu antibiotice și antiinflamatorii, prescrise doar de medicul oftalmolog. Se pot folosi și comprese cu apă caldă și antiseptice de 2-3 ori pe zi, timp de patru zile, cu scopul de a grăbi eliminarea puroiului.
Pe toată perioada orjeletului, este indicat să:
- Renunțăm la machiaj și creme pentru ochi;
- Avem o igienă locală adecvată pe bază de apă caldă și alte produse special destinate pleoapelor și afecțiunilor de acest gen, conform recomandărilor medicului oftalmolog;
- Ne ferim de mediile cu praf și alți factori externi care pot dăuna ochiului (vânt, soare, frig etc.).
Ce nu trebuie să facem când avem ulcior?
Cu siguranță, știți cel puțin trei metode populare de a scăpa de ulcior, transmise din generație în generație. Le analizăm imediat și vă spunem ce nu trebuie să faceți atunci când apare ulciorul!
- Să vă tratați acasă. Pentru că nu știți exact ce este, pentru că poate fi ulcior, conjuctivită sau o altă afecțiune mult mai gravă, este recomandat să veniți de urgență la control, pentru a nu ajunge la forma cea mai gravă posibilă;
- Să puneți lingură de lemn fierbinte pe ochi. Temperatura mult prea ridicată de pe lingură poate produce arsuri locale ale ochiului, motiv pentru care, nu numai că nu ajutați ulciorul să se retragă, dar favorizați și apariția de noi afecțiuni oculare;
- Să puneți comprese cu mușețel. Mușețelul menține, de fapt, mediul microbian și cauzează alergiile, astfel că există un risc mare de suprainfecție. În plus, în cazul în care aveți conjuctivită și credeți că este ulcior, lucrurile ar putea degenera în ceva foarte grav;
- Să stoarceți ulciorul. Ceastă operațiune poate duce la una dintre cele mai grave complicații ale afecțiunilor oculare și chiar la flegmon orbitar. Ulciorul trebuie atins ușor, doar cu apă călduță și cu unguentele prescrise de medicul oftalmolog.
Dacă mai aveți întrebări despre orjelet, noi le așteptăm aici, în comentarii. Pentru programări la consultul oftalmolgic în Clinica Oftaprof, vă așteptăm la numerele de telefon 0232-250-423 sau 0232-241-922!
Foto: healthmd.org