Ce este LASIK?

LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) este o intervenție chirurgicală cu laserul prin care se poate corecta miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Scopul LASIK este de a reduce sau de a elimina nevoia de ochelari și de lentile de contact.

Acest lucru se face folosind tehnologia laser care remodelează corneea (lentila transparentă de la suprafața ochiului).

Procedura LASIK se efectuează în regim ambulatoriu și durează aproximativ 5-10 minute pentru fiecare ochi. Majoritatea pacienților au o vedere de 100% după LASIK.

Recuperarea după LASIK este rapidă, permițându-vă să reveniți la multe dintre activitățile dumneavoastră obișnuite în numai 24 de ore.

Cum funcționează LASIK?

În timpul procedurii LASIK, chirurgul dumneavoastră va folosi două lasere.
Primul estelaserul femtosecond. Acesta se utilizează pentru a crea un flap (o clapetă) care are, în general, mai puțin de 1/4 din grosimea totală a corneei.

După ce flapul este creat, acesta este îndoit, expunând țesutul cornean de dedesupt, iar asupra acestuia va acționa cel de-al doilea laser, laserul excimer. Pe țesutul expus se aplică mai multe impulsuri cu laserul excimer prin intermediul unui model computerizat pentru a elimina o cantitate exactă de țesut cornean (ablația laser).

Această etapă durează în general sub 30 de secunde și variază în funcție de dioptriile dumneavoastră. Remodelarea corneei îi va permite să focalizeze lumina corect asupra retinei. Prin corectarea erorilor de refracție, pacienții pot vedea clar. La finalul procedurii se plasează pe ochi o lentilă de contact terapeutică.

Este LASIK dureros?

Datorită picăturilor anestezice, majoritatea pacienților nu simt nici o durere în timpul LASIK. Este posibil să existe o presiune incomodă în jurul ochiului în timpul procedurii.
După LASIK, este normal ca ochii să fie sensibili sau iritați, dar acest lucru este doar temporar.

Cine este un candidat bun pentru LASIK?

Deși procedura LASIK poate ajuta un număr mare de pacienți, aceasta nu este potrivită pentru toată lumea. Pentru ca operația să aibă succes, pacientul trebuie să fie un bun candidat. Un candidat bun pentru LASIK trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Trebuie să aibă cel puțin 18 ani;
  • Trebuie să aibă aceeași rețetă de ochelari sau lentile de contact pentru un an sau mai mult (dioptriile să fie stabile);
  • Corneea trebuie să fie suficient de groasă și sănătoasă;
  • Nu poate avea afecțiuni asociate precum sindrom de ochi uscat sever, diabet necontrolat, glaucom sau cataractă, ș.a.

Înainte de a se efectua LASIK, veți fi consultat, iar ochii dumneavoastră vor fi examinați cu atenție. De asemenea, vom evalua sănătatea corneei dumneavoastră.

Deși toți parametrii urmăriți sunt importanți, grosimea corneei este esențială. Dacă corneele sunt prea subțiri, nu puteți suporta în siguranță LASIK.

Acest lucru se datorează faptului că o cornee prea subțire poate fi destabilizatăîn timpul creării flapului, iar remodelarea țesutului cornean ar putea duce la complicații. Dacă nu sunteți un candidat pentru LASIK, vă puteți califica pentru o procedură numită PRK (keratectomie fotorefractivă).

Pregătirea pentru chirurgia LASIK

Înainte de operația LASIK, trebuie să nu mai purtați lentilele de contact timp de minimum o săptămână.

Acest lucru permite corneei să își reia conformația naturală. În dimineața operației, pacienții vor trebui să își curețe cu grijă pleoapele, iar doamnele să se demachize cu atenție.

Când veți ajunge la Clinica Oftaprof, va trebui să citiți cu atenție și să semnați documentația pentru operație și vi se va oferi un sedativ ușor.
Apoi vi se vor pune picături anestezice în ambii ochi pentru a nu simți nici o durere în timpul LASIK!

Deși această procedură durează doar câteva minute pentru fiecare ochi, nu veți pleca imediat și va trebui să mai stați aproximativ o oră în saloanele clinicii, apoi veți fi examinat din nou, înainte de plecare, pentru a ne asigura că totul este în regulă.

Imediat după operație, veți putea observa că vederea este semnificativ îmbunătățită în comparație cu cea de dinainte de operație. Cu toate acestea, apariţia unei vederi optime poate dura câteva zile sau săptămâni. Datorită vederii neclare, sensibilităţii la lumină și pentru că se administrează un sedativ ușor, va trebuie să mergeți acasă sau la hotel însoţit.

Recuperarea după procedura LASIK

 

După LASIK, vederea dumneavoastră poate fi neclară, iar ochii, lăcrimoși și iritați. Acest lucru este temporar, dar ar putea dura câteva zile până când vederea dumneavoastră să devină perfect clară.

Când ajungeți acasă, este extrem de important să vă odihniți. Aceasta înseamnă să stați într-o cameră întunecată, cu ochii închiși, câteva ore după intervenția chirurgicală.

Chiar dacă recuperarea după LASIK este rapidă, ar trebui să evitați unele activități. Este interzis frecatul ochilor, practicarea de sporturi de contact, precum și sauna și înotul, în prima lună postoperator. Orice traumatism la nivelulfeței sau al ochilor vă poate afecta sau deplasa flapul delicat.

Evitați machiajul ochilor timp de 2 săptămâni și aruncați toate produsele vechi de machiaj deoarece acesteapot purta bacterii.
Ar trebui să vă puteți întoarce la toate activitățile dumneavoastră de zi cu zi după prima lună de recuperare.

Intervenţiile de chirurgie refractivă corneană sunt printre cele mai populare operaţii în lumea întreagă. În majoritatea cazurilor, rezultatele sunt remarcabile, intervenţia fiind una dintre cele mai sigure proceduri oftalmologice.

Laserul femtosecond WaveLight® FS200

Laserul femtosecond WaveLight® FS200, utilizat pentru crearea flapului este cel mai rapid laser femtosecond, cu un timp de creare al unui flap standard de 6 secunde. Forma, grosimea, mărimea și chiar forma marginii flapului pot fi presetate pentru a asigura un tratament cât mai precis și o recuperare cât mai rapidă.

Laserul excimer WaveLight® EX500

Laserul excimer WaveLight® EX500, folosit pentru a remodela corneea, este singurul laser excimer care funcționează la 500Hz. Are un timp de tratament mediu de 1,4 secunde pentru o dioptrie tratată.