Ortoptica pe computer înseamnă exerciții pe computer pentru creșterea vederii la unul sau ambii ochi, pentru aprofundarea stereopsisului, pentru menținerea vederii cu ambii ochi deodată, pentru focalizarea clară a imaginii și pentru întărirea convergenței.
Este o terapie vizuală nouă care începe în cabinetul oftalmologic și continuă acasă. Avantajul terapiei computerizate este că beneficiază de protocoale standardizate (computerizate) de diagnostic și tratament. Programele sunt multiple: pentru dezvoltarea memoriei vizuale, pentru îmbunătățirea stereopsisului, a convergenței și compensarea foriilor, pentru dezambliopizare.
Cei care lucrează mult pe calculator sau cei care citesc mult dezvoltă semne de insuficiență de acomodație sau insuficiență de convergență, traduse prin vedere încețoșată, cefalee, dureri oculare, oboseală, vedere dublă, amețeală, pierderea concentrării. Întărirea convergenței și a acomodației prin exerciții ortoptice duce la rezolvarea problemei. În mod clasic aceste exerciții se fac la sinoptofor, aparat care permite suprapunearea imaginilor astfel încât vederea să fie tot timpul unică. Aceste exerciții consumă mult timp, sunt repetitive și necesită o concentrare mare încât pacienții pleacă obosiți acasă.
Terapia pe computer asigură exerciții interactive care nu mai sunt monotone și plictisitoare și care îi motivează pe cei cu dificultăți de convergență și acomodație, iar dacă la început învață cum se face în cabinetul oftalmologului, ulterior pacienții exersează acasă pe CD-urile pe care le primesc.
Tot pe computer se face acum, modern, tratamentul ambliopiei. Acesta se bazează pe o stimulare adecvată, insistentă, a ochiului slab. Pacientul (copilul) trebuie să poarte ochelari și să țină acoperit ochiul bun, fiind obligat să lucreze cu ochiul slab. Stimularea vizuală adecvată a ochiului slab duce la creșterea vederii la copii chiar și mai târziu. Înainte de terapia computerizată progresele prin folosirea exercițiilor ortoptice tradiționale (la sinoptofor) erau lente și consumatoare de timp, părintii și copiii pierzându-și răbdarea.
Tratamentul cât mai precoce al ochiului leneș la copil este foarte importantă. Dacă până la vârsta de 3 ani dezambliopizarea se poate face în câteva luni, la 7-9 ani tratamentul durează ani și rezultatele sunt incerte.