Capsulotomia laser YAG

După intervenția chirurgicală pentru cataractă este posibil să apară la un moment dat o înceţoşare a vederii datorată prezenței IOL. Aceasta se datorează formării unei pelicule la nivelul capsulei posterioare a cristalinului care poate face din nou ca vederea să se înrăutățească, la fel ca atunci când a fost prezentă cataracta.

Acest lucru poate apărea la câteva luni sau la mai mulți ani după operația de cataractă. Când acest lucru interferează cu vederea, aceasta poate să fie îndepărtată cu un laser YAG. Această procedură, numită capsulotomie cu laser YAG, se face în cabinet, durează doar câteva minute, este nedureroasă și, de obicei, restabileşte vederea inițială de după de intervenţia chirurgicală.

Terapia laser în glaucom

Este o metodă de tratament situată între terapia medicamentoasă şi cea chirurgicală.

Ţinta principală a terapiei este scăderea presiunii intraoculare prin crearea de noi căi de scurgere a umorii apoase. Tratamentul este adesea indicat, uşor acceptat de către pacient, uşor de aplicat de către medic şi eficace.

El poate fi indicat drept terapie de primă intenţie a glaucomului, poate completa sau înlocui terapia antiglaucomatoasă medicamentoasă atunci când aceasta nu este eficientă sau suficientă.

Iridotomia laser

Este metodă prin care se realizează o cale de scurgere a UA din camera posterioară (CP) în camera anterioară (CA), ocolind pupila, practicând cu ajutorul laserului perforaţii în iris. Procedeul este indicat în închiderea acută a unghiului camerular precum si în glaucomul cu unghi închis.

Trabeculoplastia laser

Trabeculoplastia laser este o modalitate prin care se încearcă ameliorarea funcţiei de drenaj a umorii apoase pe căile ei naturale (reţeaua trabeculară).

Tratamentul poate fi de primă intenţie sau asociat terapiei medicamentoase, dacă aceasta nu este suficientă pentru a scădea presiunea intraoculară.

Aceast tip de tratament este indicat in glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD) și in glaucomul pseudoexfoliativ.

Fotocoagularea laser retiniană

Este tehnica terapeutică ce foloseşte o sursă puternică de lumină pentru a coagula ţesuturile retinei.

Indicaţiile în tratamentul bolilor oftalmologice sunt numeroase şi includ în principal retinopatia diabetică, ocluzia de ram venos, securizarea laser a rupturilor retiniene, ce ar putea conduce la dezlipire de retină.