Pterigionul este o afecțiune degenerativă care apare la ambii ochi și constă în apariția unui strat triunghiular de țesut fibrovascular, cu baza spre partea nazală a ochiului, care în timp se poate extinde pe toata suprafața corneei.

De ce apare, care sunt factorii de risc?

De regulă această afecțiune apare mai des la bărbați, spre vârsta de 40 de ani și se corelează cu expunerea la ultraviolete (soare puternic) sau la factori iritativi (praf, medii uscate, vânt, pulberi). Factorul genetic joacă, de asemenea, un rol important în apariția pterigionului.

Care sunt manifestările pterigionului?

Pacienții sunt deranjați inițial de aspectul inestetic al ochiului, pot prezenta roșeață, usturime și mâncărimi la nivel ocular, de cele mai multe ori descrise ca senzație permanentă de „corp străin”.

În stadii mai avansate poate apărea încețoșarea vederii precum și scăderea acuității vizuale.

Există tratament pentru pterigion?

Deși un tratament medicamentos poate fi folosit ca primă intenție, de cele mai multe ori acesta doar reduce simptomele, indicat fiind tratamentul chirurgical. Acesta are atât scop estetic cât și de limitare a unor consecințe grave. Netratată, afecțiunea poate duce la scăderea vederii, limitarea mișcărilor globilor oculari și favorizarea infecțiilor la nivelul corneei.

Intervenția chirurgicală este efectuată sub anestezie locală, injectabilă, lângă ochi, și constă în excizia pterigionului. Pentru a reduce riscul de recidivă, după excizia pterigionului, zona de scleră rămasă dezgolită este acoperită cu o grefă conjunctivală luată de la acelaşi ochi sau de la ochiul opus, acționând ca o barieră. Uneori, mai ales în cazul pterigioanelor recidivate se folosesc substanţe care împiedică reapariţia lor (antimetaboliţi).

Important!
Riscul de recidivă după o operație de excizie a pterigionului cu plastie de autogrefă conjunctivală este de sub 5%!

Ce se întâmplă după intervenția chirurgicală?

În general, durerea postoperatorie este uşoară şi cedează la un antalgic obişnuit.

Perioada de recuperare postoperatorie variază de la o persoană la alta. După intervenția chirurgicală, ochiul va fi bandajat timp de 10-14 zile (cu schimbare zilnică a pansamentului) și se va urma un tratament medicamentos (picături, timp de aproximativ o lună), pentru a reduce riscul de infecții și inflamație și a optimiza cicatrizarea.

Controalele efectuate de medicul oftalmolog vor monitoriza evoluția postoperatorie.

Primul control va avea loc la 2 săptămâni după operaţie, când se scot firele, iar al doilea control va fi la 4-6 săptămâni postoperator.