De ce plângi când tai ceapa?

ceapa

Te-ai întrebat vreodată de ce plâng ochii tăi atunci când tai ceapa și dacă acest lucru îți afectează ochii în vreun fel? Noi am primit această întrebare de la unul dintre pacienții noștri, așa că am transformat răspunsul într-un articol pe blog, ca să ne asigurăm că misterul acestei curiozități este dezvăluit tuturor.

Ei bine, ceapa conține în celulele sale acizi sulfenici. Atunci când o tai, enzimele produc o substanță cu un compus cu sulf volatil. Practic, este un gaz care ajunge la ochii tăi și creează senzația de arsură a ochilor, precum și activarea glandelor secretoare de lacrimi. Acest compus de sulf este totodată și cauza pentru mirosul puternic al cepei care rămâne întipărit pe mâini sau pe ustensilele de bucătărie, chiar și după ce acestea au fost spălate.

Efectul de lacrimi și de arsură nu este valabil pentru toți oamenii. Ochii unora sunt mai sensibili și mai predispuși la lăcrimare, pe când alți ochi nu lăcrimează niciodată atunci când „proprietarul” lor taie o ceapă. Bineînțeles, contează și tipul de ceapă tăiată, dar hai să ne limităm la aria noastră de competență, și anume ochii sănătoși!

Cu siguranță vrei să știi dacă gazul emanat de ceapă produce efecte negative asupra ochiului. Răspunsul este nu! Chiar dacă reacția de moment este extrem de inconfortabilă, ea nu are efecte pe termen-lung asupra ochiului și nu cauzează nicio afecțiune oculară.

Nu îți vom spune ce să faci ca să nu mai plângi atunci când tai ceapa, pentru că cu siguranță știi mai bine tot felul de metode inedite de a scăpa de lacrimi. Ceea ce îți putem spune este cum să îți protejezi ochii pentru a evita eventuale afecțiuni ulterioare: nu îți freca ochii, pentru că așa nu scapi de senzația de arsură, ci doar riști să produci iritații mai puternice ale ochiului. Așteaptă calm să treacă efectul de la sine, apoi îți poți liniști ochii cu soluții oftalmologice recomandate de medicul specialist!

Acum că noi ți-am spus cum e cu sănătatea ochilor și cu ceapa, tu poți să împărtășești cu ceilalți cititori ai blogului Oftaprof metodele pe care le folosești ca să nu mai plângi atunci când tai ceapă!

Foto: theindependent.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *