Cine poate suferi de daltonism?

daltonism

Știm că ți se pare absolut firesc să vezi toate culorile din jurul tău. Mai mult, ți se pare firesc ca toată lumea să le vadă la fel cum le vezi tu. Dar te-ai gândit vreodată că există oameni care pur și simplu nu disting culorile?

Afecțiunea se numește daltonism sau, în termeni științifici, cecitate cromatică. Practic, este o tulburare a vederii cromatice, care se traduce prin incapacitatea unei persoane de a deosebi unele culori de altele. Dacă te întrebi cum apare această afecțiune și cine o poate avea, îți spunem că, în general, se instalează încă de la naștere și este transmisă de la mamă la copil.

Câți oameni suferă de daltonism în întreaga lume? Ei bine, 1 din 12 bărbați, adică aproape 8% dintre persoanele de sex masculin și doar 0,5% dintre femei.

Tipuri de daltonism:

  • Deuteranopie: incapacitatea de a distinge culoarea verde;
  • Protanopie: incapacitatea de a distinge culoarea roșie;
  • Tritanopie: dificultatea de a distinge culoarea albastră și tendința de a vedea lumea în tonuri de roz-verzui;
  • Daltonism complet: atunci când o persoană vede doar în nuanțe de gri. Doar 0,00003% din populația lumii suferă de daltonism complet.

Cum se detectează daltonismul? Evident, în cabinetul oftalmologic, pe baza testelor pseudoizocromatice, de tipul celor Ishihara sau Stilling. Practic, sunt planșe cu diverse simboluri desenate prin cercuri de culori diferite, prin care se testează ușurința sau dificultatea pacientului de a identifica corect acele simboluri.

Daltonismul nu este o afecțiune care poate fi tratată, deși există deja demersuri la nivel internațional pentru a se găsi soluții de ameliorare a situației. Cu toate că nu este o tulburare care să provoace durere, daltonismul cauzează un anumit disconfort în ceea ce privește contextul social al persoanei care suferă de această afecțiune: de exemplu, copiii care nu pot învăța la fel ca ceilalți culorile sau activitățile cromatice de la școală, adulții care nu pot practica anumite meserii (polițist, designer, make-up-artist etc.) sau care întâmpină dificultăți în activitățile de zi cu zi, cum ar fi cumpărăturile sau orientarea în spațiul cromatic.

Așa că data viitoare când întâlnești pe cineva care nu distinge bine culorile, vei ști care e problema și cum să o abordezi!

Foto: rd.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *