Heterocromie: De ce au unii oameni ochi de culori diferite

Heterocromie

Heterocromie este termenul folosit pentru oamenii care au ochi de culori diferite și mai poate fi întâlnit și cu numele de heterocromie iridium, făcând referire la irisul ochilor. Irisul este acea structură circulară din ochi care înconjoară pupila și care conține pigmentul melanină, adică ceea ce dă o anumită culoare ochiului. Ochii albaștri au cea mai mică cantitate de melanină, iar ochii negri au cea mai mare cantitate.

Este important de știut că heterocromia nu este o boală a ochiului și nu afectează vederea. În unele cazuri, cum ar fi vedetele, heterocromia este considerată chiar distinctivă și captivantă. Printre vedetele cu heterocromie îi amintim pe Dan Akroyd, Christopher Walken, Jane Seymour sau Mila Kunis.

Există trei tipuri de heterocromie:

– Completă – când irisul unui ochi are o cu totul altă culoare de irisul celuilalt ochi;
– Parțială – când numai o porțiune a irisului unui ochi este diferită și se poate întâmpla la unul sau la ambii ochi;
– Centrală – când irisul are o culoare diferită la marginea pupilei, cu accente din culoarea centrală radiind de la pupilă către mijlocul irisului.

De ce au unii oameni heterocromie?

Unii oameni se nasc așa, iar unii dobândesc heterocromia în copilărie. Aceste tipuri se numesc heterocromie congenitală, care, în general, e moștenită sau e obținută în timpul mutațiilor dezvoltării unui anumit embrion.

Se mai întâmplă ca heterocromia să se instaleze prin sindromul Horner, o întrerupere a impulsurilor nervului către ochi, sau prin rănirea ochilor și a diverselor medicamente speciale.

Poate vă gândiți că și mult regretatul David Bowie a suferit de heterocromie, însă, ceea ce avea îndrăgitul artist se numea anisocorie – pupile de mărimi diferite, o afecțiune avută de aproape 20% din populație, care dă impresia că pupilele au culori diferite. De exemplu, David Bowie s-a născut cu ochi albaștri. Când era adolescent, s-a bătut cu un alt băiat pentru o fată, luptă ce i-a rănit ochii și i-a provocat anisocorie. Și chiar dacă părea că are un ochi albastru și unul negru, el avea de fapt pupile de mărimi diferite.

Foto: lasikmd.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *