Dacă ești purtător de ochelari, știi foarte bine că ochelarii au nevoie de o îngrijire serioasă, atât a lentilelor, cât și a ramelor. Chiar dacă de abia ai intrat în rândul celor care poartă ochelari sau ești veteran în această comunitate, există câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi despre întreținerea corectă a ochelarilor.
Ei bine, poate cea mai frecventă greșeală făcută de pacienți în întreținerea ochelarilor este ștergerea lentilelor „pe uscat”. În timp, pe lentile se depune, printre altele, și mult praf. Prin ștergerea lentilelor peste acest praf, între lentilă și laveta cu care se șterg ochelarii se formează un strat abraziv care zgârie lentila, acționând ca un glaspapir. O altă greșeală majoră ar fi ștergerea lentilelor cu șervețele din hârtie, fapt care duce, de asemenea, la zgârierea acestora.
Soluțiile recomandate pentru curățarea ochelarilor sunt, în primul rând, cele dedicate pentru asta: spray-uri cu soluție de curățare care degresează lentila și care țin praful și eventualele uleiuri la distanță. O altă soluție la îndemână este reprezentată de apă și săpun, care, la fel, dgresează bine lentila, sau alcoolul sanitar care curăță și el foarte bine lentilele.
Lentilele ochelarilor se șterg întotdeauna cu lavete din bumbac, care trebuie spălate periodic. Trebuie evitate cu desăvârșire lavetele din material sintetic, dar și șervețelele din hârtie, chiar dacă sunt dedicate pentru ștergerea ochelarilor. Să nu uităm că nu tot ce se găsește în comerț sau în reclamele TV este recomandat și de medic!
Nu există o perioadă fixă la care pacientul trebuie să își curețe ochelarii sau un timp standard în intervalele de curățare. Ochelarii trebuie curățați ori de câte ori este nevoie, curățarea lor depinzând foarte mult de mediul în care lucrează pacientul. Evident, pacienții care lucrează în medii cu mai mult praf își vor curăța lentilele mult mai des, chiar și de câteva ori pe zi. Este recomandat ca imediat ce pacientul observă că imaginea nu mai este clară sau că s-au depus diferite pete pe lentile să își curețe ochelarii, respectând regulile de mai sus.
Lentilele ochelarilor se schimbă, în cele mai multe cazuri, din două motive: 1. La recomandarea medicului oftalmolog; 2. Deteriorarea lentilelor (zgâriere, mătuire etc.).
În primul caz, medicul oftalmolog recomandă înlocuirea lentilelor, pentru că dioptriile ochelarilor nu mai corespund cu nevoile pacientului. Acest lucru se stabilește întotdeauna printr-o consultație oftalmologică și, în funcție de rețeta eliberată de medic, se realizează perechea de ochelari cu noile dioptrii.
Și ramele pot fi schimbate în funcție de cerințele pacientului: când rama se deteriorează sau, în cazul copiilor, când aceștia cresc și au nevoie de rame mai mari.
Te așteptăm la Clinica Oftaprof, unde găsești nenumărate modele de rame și lentile, dar și produse de întreținere corectă a ochelarilor, recomandate de medicii noștri!