De ce ajungem la orbire?

Ce este cecitatea?

Ca oricărui om normal căruia îi pasă de sănătatea lui și de libertatea de mișcare, ți-e teamă de bolile care îți pot afecta vederea. Cu siguranță, nu vrea nimeni să ajungă la stadiul de orbire, așa că astăzi îți povestim pe blog ce înseamnă orbirea și, mai ales, cum o poți preveni.

Termenul medical folosit pentru orbire este cecitatea. Acest lucru înseamnă absența vederii din cauza anumitor leziuni oculare, ale retinei sau nervului optic, căilor optice retrooculare sau centrilor nervoși vizuali.

Cecitatea poate fi:

  • Congenitală;
  • Dobândită;
  • Parțială;
  • Totală.

Când vorbim de orbire parțială, ne referim la o acuitate vizuală cuprinsă între 1/20 și 1/50 pentru cel mai bun ochi. Când vorbim de orbire totală sau aproape totală, facem referire la o acuitate vizuală mai mică de 1/50 până la punctul de percepere a luminii. Practic, absența percepției luminoase înseamnă o cecitate totală.

De ce orbim?

Cauzele pot fi dintre cele mai diverse, orbirea putând să apară în orice moment al vieții, de la naștere și copilărie până la stadiul adult și bătrânețe. Afecțiunile cel mai des întâlnite care duc la orbirea ochiului sunt glaucomul și diversele neuropatii optice, afecțiunile retinei, retinopatia diabetică, uveitele, traumatismele, cataracta, tumorile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale, anevrismele cerebrale sau degenerescența maculară care ține de vârstă. Desigur, o îngrijire precară a sănătății ochiului, o lipsă a controalelor periodice și un tratament inadecvat, care nu este conform cu recomandarea medicului oftalmolog înseamnă un drum mai scurt spre orbire și probleme grave de vedere.

Orbirea poate avea loc treptat, în timp, dar se poate întâmpla și brusc, lucru care constituie o adevărată urgență. Indiferent de cum se întâmplă și care sunt cauzele, este extrem de important să vii la medicul oftalmolog de la primele semne de slăbire a vederii, pentru că fiecare minut în plus contează. Majoritatea afecțiunilor oculare care produc orbirea pot fi tratate sau vindecate complet, doar dacă sunt diagnosticate la timp de către un oftalmolog competent.

Te așteptăm în Complex Stejarul din Tătărași, la Clinica Oftaprof, să stăm de vorbă despre sănătatea ochilor tăi și să ne asigurăm împreună că privești viața cu ochi buni și în următorii ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *