Cum tratăm ”ochiul leneș”?

Ca orice boală cu un nume mai complicat pentru pacienți, și ambliopia are o denumire populară – ochiul leneș. Ei bine, vorbim aici de o dereglare a vederii binoculare, fără leziune organică, care produce o slăbire puternică de vedere, fie la un ochi, fie la ambii. În cazul ambliopiei profunde, acuitatea vizuală poate ajunge să fie chiar și mai mică de 10%.

Ambliopia se poate instala încă de la naștere și se poate dezvolta la copii până la 6-7 ani. Este extrem de important să fie detectată imediat, deoarece creierul copilului ignoră imaginile neclare ale ochiului bolnav și le percepe doar pe cele emise de ochiul sănătos. Astfel că, un tratament cu dioptrii corecte sau unul chirurgical început imediat va crește șansele de recuperare. Oftalmologul va decide tratamentul personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de vârstă, de problemele medicale și de viciile de refracție care însoțesc ochiul leneș.

Ambliopia apare din cauze diverse: fie ochiul nou-născutului nu vede din cauza unei cataracte sau a unei alte boli organice, fie copilul nu poartă ochelarii prescriși de oftalmolog, fie apare o complicație a strabismului, fie vorbim de anizometropie, cea mai frecventă cauză a ambliopiei, care presupune diferența de dioptrii între cei doi ochi.

Unul din 40 de copii este afectat de ambliopie. Dacă vă aduceți copilul cât mai devreme la oftalmolog, indiferent dacă observați sau nu anumite simptome, puteți să evitați ani lungi de tratamente și de chin și, evident, puteți să îi oferiți copilului șansa la o vedere clară, la libertatea de a vedea fără probleme.

Foto: bloomberg.com

2 thoughts on “Cum tratăm ”ochiul leneș”?

  1. Pingback: Ce este ambilopia și cum o poți trata? - Clinica Oftaprof IașiClinica Oftaprof

  2. Pingback: Ce este ambliopia și cum o poți trata? - Clinica Oftaprof IașiClinica Oftaprof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *