Putem strănuta cu ochii deschiși?

Voi ce părere aveți? Putem strănuta cu ochii deschiși? Vă răspundem și noi: E aproape imposibil!

Termenul medical pentru strănut este sternutație. Aproape toate animalele fac acest lucru, iar strănutul este o modalitate de a elibera nasul și sinusurile în timp ce celulele organismului primesc un surplus de oxigen. Adevărul este că strănutatul este o acțiune foarte complicată pentru organism. Tehnic vorbind, un strănut are loc atunci când ceva irită mucoasa nazală, iar aceasta stimulează nervul trigemen, care la rândul lui stimulează spinării, producându-se o reacție în lanț.

Poate un strănut să scoată ochii din orbite?

Atunci când strănutăm se exercită o presiune de aer foarte mare la nivelul ochilor. Ochii sunt în siguranță și nu sunt conectați la nas. Așadar, chiar dacă un strănut poate erupe cu peste 300 km pe oră, nu poate transfera această presiune în soclul ochilor pentru a le schimba poziția. Mai mult, nu este un mușchi direct în spatele ochilor care să se contracte violent și să împingă globul ocular din orbite.

Totuși, de ce ni se închid pleoapele atunci când strănutăm? Pentru că facem asta din reflex. Ochii și nasul sunt în legătură cu ajutorul nervilor cranieni așa că stimularea survenită în urma strănutului ajunge la creier prin intermediul unui nerv și coboară înapoi la pleoape pe alt nerv declanșând clipitul la majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea e posibil ca unii oameni să strănute cu ochii deschiși, fără riscul ca ochii să le iasă din orbite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *