În timpul unui control oftalmologic, doctorii folosesc anumite planșe pentru a măsura cât de bine vezi la distanță, comparativ cu alți oameni. Cel mai cunoscut exemplu de acest tip de planșă este diagrama Snellen, dezvoltată de oftalmologul german Hermann Snellen în 1862.
Există mai multe tipuri ale planșei Snellen, însă, în general, este vorba de 11 rânduri care conțin diferite litere mari. Primul rând conține o singurăliteră foarte mare (în general, litera E), iar celelalte rânduri conțin litere din ce în ce mai mici. Când te afli la un consult oftalmologic, medicul te va ruga să citești rândul cu literele cele mai mici. Dacă reușești, înseamnă că acuitatea ta vizuală este foarte bună.
În unele cazuri, planșa Snellen nu poate fi utilizată. De exemplu, atunci când pacientul este un copil care nu cunoaște literele alfabetului sau care este prea rușinos să le citească cu voce tare. De asemenea, mai poate fi cazul analfabeților sau persoanelor cu dizabilități, care nu pot recunoaște sau citi cu voce tare literele alfabetului. În astfel de situații, se folosește o planșetă numită ”E rostogolit”. Practic, toate literele de pe planșetă sunt, de fapt, litera E, dar întoarse în diferite unghiuri. Pacientul își va folosi mâinile pentru a arăta direcția liniuțelor din litera E.
Foto: allaboutvision.com