Vrei să fii ambasadorul ochilor sănătoși?

Și tu poate că ai fost doctor la un moment dat. Fie la o serbare în clasele primare, fie în visul de la grădiniță, când te vedeai un doctor foarte bun, care va ajuta oamenii. Ai crescut și ți-ai dat seama că nu asta îți place să faci, că nu e domeniul în care vrei să activezi. Cu toate acestea, nimic nu te-a împiedicat să mai faci recomandări medicale din când în când celor din jurul tău. De ce? Hai să vedem!

Tu porți ochelari de vreo… să spunem opt ani! Și ai niște cunoștințe în ceea ce privește problema cu care te confrunți tu. În opt ani, ai schimbat în jur de trei perechi de ochelari. Și când îți amintești de asta, te întrebi ce ai făcut oare cu ele. Când îți întrebi mama, persoana care-și amintește tot, îți dai seama că acele perechi de ochelari au ajuns la rude de-ale tale care sunt conștiente că au probleme cu vederea, dar care poate nu și-au făcut timp să meargă la un specialist și care au preferat să se încreadă în cunoștințele tale despre ochi și în vorba aceea populară care zice că „Dacă a fost bine pentru cutărică, va fi bine și pentru mine.” Dar oare cum se simt ochii acelor rude?

Trece un an sau poate că trec doi, te sună mătușa care s-a bucurat de a doua ta pereche de ochelari și te roagă să-i dai totuși un număr de telefon de la oftalmologul la care mergi tu, pentru că problemele ei de vedere s-au agravat. Te sperii puțin și, cu sfială în glas, îi dai numărul. Mai mult, vrei să o însoțești la consultație, pentru că vrei să afli ce s-a întâmplat. Bineînțeles că se bucură și că acceptă.

După consultație, mătușa îți povestește ce i-a spus doctorul: totul se putea rezolva dacă venea la timp și dacă i se prescria o pereche de ochelari cu lentilele corecte, special create pentru situația ochilor săi. Însă, din păcate, acum problema s-a agravat, dioptriile au crescut și au apărut complicațiile. Te simți vinovat că i-ai dat perechea ta veche de ochelari, că nu ai luat-o de mânuță și ai dus-o la doctor, că ai lăsat problema să se agraveze, doar pentru că aveai impresia că știi ce știe medicul.

Apoi, îți amintești că acum câteva zile te-a sunat bunica și te-a rugat să-i cumperi niște produse pentru ochi pe care le văzuse ea într-o reclamă la televizor. Aici e momentul în care îți dai seama că fiecare persoană este unică. Și dacă nu suntem la fel, atunci de ce crezi că ochii noștri ar fi? Înțelegi că nu tot ce apare la TV e bun pentru toată lumea, înțelegi că rețetele nu se dau de la unul la altul, înțelegi că ar trebui să faci ce știi tu mai bine și să îi lași pe medici să își facă treaba.

Așa că mergi cu mătușa ta să-și găsească rama perfectă cu care să fie împodobite lentilele speciale pentru ochii ei. Te face să zâmbești când alege o ramă cat-eye roz și spune că aceștia sunt ochelarii de vis pentru ea, pentru că cei de la tine erau prea simpli pentru gusturile ei. Următoarea săptămână o aduci pe bunica la oftalmolog și apoi îți îndemni toate cunoștințele care se confruntă cu probleme de vedere să meargă cât mai repede la consultație.

Îți sună cunoscută povestea noastră de astăzi? Cu siguranță și tu, și cineva cunoscut ție ați trecut prin asta. Cu siguranță ai recomandat și tu un produs medical doar pentru că la tine a funcționat. Cu siguranță știi cel puțin pe cineva care amână să-și facă o programare la oftalmolog.

A venit timpul să înțelegi că nu ești medic, dar, dacă chiar vrei cu adevărat să o faci pe-a super-eroul și să ajuți, poți fi ambasadorul ochilor sănătoși! Poți să încurajezi persoanele care încă amână vizita la medic să meargă la consultație. Poți să le spui oamenilor să nu mai cumpere produse medicale pe care le văd la TV, fără acordul medicului. Poți să convingi cât mai mulți cunoscuți să aibă mai multă grijă de vederea lor și să aleagă să vină întotdeauna la oftalmolog pentru fiecare problemă medicală a ochilor pe care o au.

Ce zici? De azi ești ambasadorul ochilor sănătoși și ne ajuți să informăm corect lumea?

Foto: pexel.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *