Ce ne transmit pupilele

Noi, oamenii, suntem emoție. Luăm emoția din adierea vântului, din razele blânde ale soarelui, din cele trei mese principale ale zilei, din vise și din oamenii din jurul nostru. De cele mai multe ori credem că ne stăpânim emoțiile, dar uneori ajungem acasă după o situație în care nu am știut cum să reacționăm și dăm comandă de pe Internet de cărți care ne promit să ne învețe totul despre inteligența emoțională.

Știm că ochii sunt oglinda sufletului și sufletul omului e uneori un amalgam de emoții, așa că ochii nu ezită să transmită asta celor care îi privesc. Astăzi vom vorbi pe blog despre 5 lucruri pe care le transmite pupila, orificiul „vorbăreț” care reglementează cantitatea de lumină care intră în ochi.

  1. Se concentreză foarte mult. Întreabă o persoană cum se numește lanțul muntos de pe teritoriul României și-ți va răspunde imediat: „Munții Carpați”. Întreabă-l despre cele trei unități morfotectonice, despre diviziunile fiecăreia și despre unele altitudini și vei vedea cum pupila persoanei din fața ta se va dilata. De ce? Pentru că se concentrează asupra întrebărilor pe care le-ai adresat și se gândește la răspunsurile pe care trebuie să le ofere. Cu cât o activitate este mai solicitantă pentru creierul uman, cu cât pupilele se dilată mai mult;
  1. Este interesat de ceea ce spui. După o zi grea, te întâlnești cu un vechi prieten la un vin și, în timp ce așteptați comanda, el te întreabă „Cum ți-a fost ziua?”. Abia așteptai să poți povesti cuiva despre ziua pe care ai avut-o, despre cum ai pierdut autobuzul și cum ți-ai vărsat cafeaua pe haine în timp ce stăteai la coadă ca să plătești o taxă. Dacă observi că pupilele vechiului prieten s-au dilatat, asta se întâmplă pentru că este interesat cu adevărat de cum a fost ziua ta și vrea să asculte toată povestea.
  1. Este dezgustat de ceea ce vede. Fie că ai văzut o știre despre o crimă, fie că ai văzut o mamă care își lovește copilul pentru că a scăpat înghețata pe rochia nouă și scumpă, pupila ta reacționează. În primă instanță se dilată, pentru că te-a luat prin surprindere, dar, ulterior, pupila ta se contractă pentru că simți un dezgust față de ceea ce ai surprins cu privirea.
  1. Simte durere. Este vară și copiii se înarmează cu biciclete, role și trotinete și se aventurează prin parc. Tu stai pe o bancă cu o carte în mână, dar nu citești, ci îl urmărești pe cel mic. Cade, pentru că e un adevărat aventurier și vine spre tine plângând. Ochii lui te privesc și au pupilele dilatate pentru că simte durere și așteaptă ca tu, cu puterea de părinte, să-i iei prin magie durerea.
  1. Creierul nu funcționează normal. Atunci când mergi la consultația oftalmologică, doctorul se uită în ochii tăi cu o lumină. Acesta e un fel de test destul de simplu prin care oftalmologul verifică starea creierului tău și dacă funcționează normal. Dacă pupilele sunt egale, rotunde și reacționează la lumină, totul este în ordine.

Deseori, pupilele dilatate sunt asociate cu drogurile sau cu atracția față de o persoană, dar aceste situații nu sunt universal valabile. Contextul în care te afli, mimica și gestica celui de lângă tine te ajută să deslușești mai bine mesajul pe care încearcă să-l transmită pupilele, doar am spus mai sus că sunt vorbărețe. Pe lângă faptul că transmit și reflectă emoțiile pe care le simți, pupilele arată starea sănătății tale. Dacă ți s-au dilatat pupilele în timp ce ai citit acest articol, îți mulțumim pentru interes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *