Fals sau adevărat: 5 mituri despre vederea ta

mituri vedere

Când te gândești la mituri, îți dau năvală în gând o mulțime de povești despre eroi legendari, despre zei și fenomene ale naturii. Însă, așa cum există mituri despre originea Universului, de exemplu, există și despre vedere. Numai că aceste mituri probabil au fost create de niște părinți tare grijulii când venea vorba de propriii copii.

Astăzi îți destăinuim 5 mituri despre vedere pe care fie le-ai spus în calitate de părinte, fie le-ai auzit atunci când erai mai mic.

  1. Dacă citești într-o cameră cu lumina difuză, vederea îți este afectată. Ai spus cu siguranță asta când îți vedeai copilul cum citea vara, în toiul nopții, pagini după pagini din Harry Potter, fără să te gândești cât de important este pentru el să afle finalul capitolului. Adevărul este că… nu este adevărat. Dacă citești într-o cameră cu lumină difuză, ochii obosesc mai repede și pot apărea dureri de cap, dar vederea nu este afectată. Data viitoare când îți vezi copilul citind la o oră târzie, lasă-l până îl ia somnul și dimineață întreabă-l ce a mai reușit să descopere micul vrăjitor.
  2. Morcovii sunt printre cele mai bune alimente pentru ochi. Dacă ai citit asta și te-ai gândit la bancul cu iepurii care nu poartă ochelari, ai un morcov de la noi. Este adevărat, corpul uman chiar ia din morcovi beta-carotenul pe care-l transformă în vitamina A. Pe lângă morcovi, toate fructele și legumele galbene, portocalii sau care au frunze de o culoare verde închis conțin beta-caroten. Dacă ai mâncat morcovi crezând că nu va mai trebui să porți ochelari, mai gustă și roșii, pepene galben sau salată verde. Poate nu te vor scăpa de ochelari, dar sigur vor contribui la acuitatea vizuală a ochilor tăi și-ți vor răsfăța stomacul.
  3. Privitul la televizor de la o distanță mică afectează vederea. Când îl vedeai pe cel mic cu ochii ațintiți la televizor, te speriai și credeai că va avea probleme cu vederea. Îl puneai să stea așezat pe niște perne, mai departe de televizor, și-l întrerupeai fix când Jerry reușea să scape din lăbuțele lui Tom. Acest mit este fals. Privitul la televizor de la distanțe mici poate provoca dureri de cap, dar nu afectează în niciun fel vederea. Copiii au capacitatea de a-și focaliza atenția fără efort la distanțe mici, așa că ei n-au probleme să se apropie de cutia în care se ascund năstrușnicii Tom și Jerry.
  4. Dacă privești direct la soare, vederea îți va fi afectată, lucru de astfel adevărat. Aici este vorba și despre tine ca părinte care preferi să privești răsăritul sau apusul pe malul mării, în luna fierbinte de august sau când vrei să vezi eclipsa de care ai auzit la știri. Privitul la soare poate provoca dureri de cap, disconfort la nivelul ochilor și leziuni oculare. Sunt suficiente doar 100 de secunde pentru ca retina să fie iremediabil afectată. Data viitoare când spui „La soare mă pot uita, dar la tine ba”, mai bine uită-te la cum radiază persoana de lângă tine și lasă soarele să lumineze fără privirea ta asupra lui.
  5. Dacă te uiți cruciș, ochii îți vor rămâne încrucișați. Cel mic vine de la școală supărat că un coleg poate să-și îndoaie într-un mod nemaivăzut degetele, iar el nu poate face asta. Se duce în camera lui și descoperă că poate să se uite cruciș și se crede magician, iar când îți arată, tu te sperii că îi vor rămâne ochii încrucișați. Acest obicei NU afectează vederea, dimpotrivă, poate provoca beneficii mușchiului ocular, punându-l în mișcare. Deși benefic, totuși nu trebuie abuzat de acest truc magic al ochilor încrucișați.

Ia să vedem: Tu ce alte mituri despre ochi și despre vedere cunoști?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *