Ce se întâmplă cu vederea după vârsta de 60 de ani?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru suferă o serie de modificări. De la încetinirea metabolismului, până la slăbirea auzului și chiar scăderea în înălțime, toate încep să se manifeste cu precădere după vârsta de 60 de ani. Văzul nu scapă nici el de procesul îmbătrânirii, astfel că, odată ce se trece pragul acestei vârste, când ochii își pierd cea mai mare parte a elesticității lor, unele probleme devin aproape inevitabile.

Cataracta este cea mai frecventă afecțiune oculară întâlnită la adulții de peste 60 de ani. Această afecțiune se manifestă prin scăderea progresivă a vederii cauzată de pierderea transparenței cristalinului. Cataracta apare la aproximativ 70% dintre pacienții cu vârsta de peste 60 de ani și a ajuns astfel să fie considerată apanajul vârstnicilor.

Degenerarea maculară este o afecțiune oculară ce se dezvoltă pe măsură ce înaintăm în vârstă și apare la aproximativ o treime din populația de peste 65 de ani, procentul crescând pe măsură ce se trece de acest prag. Degenerarea maculară este o boală a retinei și apare atunci când aceasta începe să se deterioreze și nu mai poate capta corespunzător imaginile din mediul înconjurător. Această afecțiune se poate manifesta atât prin dificultăți de a vedea la distanță, cât și de aproape.

Prezbitismul este o altă tulburare care poate fi efectul îmbătrânirii. Este cauzat de diminuarea puterii de acomodare a ochiului, determinând scăderea capacității ochiului de a focaliza. Cea mai comună explicație atribuită apariției prezbitismului este pierderea elasticității cristalinului care conduce la scăderea capacității ochiului de modifica forma cristalinului. Ca opțiuni de tratament pentru această afecțiune sunt ochelarii de citit, lentilele bifocale sau lentilele trifocale.

Glaucomul este o afecțiune cronică a ochilor determinată de creșterea presiunii intraoculare, ceea ce conduce la deteriorarea nervului optic, cel care face legătura între ochi și creier. Diagnosticul rapid și tratamentul corect sunt esențiale în tratarea acestei afecțiuni care poate conduce chiar la orbire.

Pentru a preveni sau trata corect aceste afecțiuni este importantă intervenția timpurie, așa că, în luna seniorilor te așteptăm la Oftaprof să verifici sănătatea familiei tale. Luna aceasta, toate consultațiile de cataractă realizate la doamna doctor Alina Cantemir vor fi gratuite pentru seniorii cu vârsta de peste 60 de ani. În plus, ei vor beneficia de o reducere de 20% la toate perechile de ochelari de la Clinica Oftaprof. Vă așteptăm!

Sursă foto: vipfanauctions.com

One thought on “Ce se întâmplă cu vederea după vârsta de 60 de ani?

  1. Pingback: Bloggerii se văd bine la Clinica Oftaprof | DragosTeAm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *