Tot ce trebuie să știi despre chalazion

chalazion

Ce înseamnă chalazion?

Acum câteva articole, vorbeam pe blog despre ulcior și aflam atunci că numele lui real este orjelet. Astăzi vorbim despre chalazion (șalazion), asemănător cu orjeletul, dar care se diferențiază printr-o evoluție mai îndelungată. Chalazionul este o inflamație cronică ce apare atunci când o glandă memboaiană sau o glandă uleioasă  de la nivelul ochiului se blochează. Această umflătură evoluează în două–trei săptămâni și poate apărea în interiorul sau în afara pleoapei superioare sau inferioare.

 

De ce apare?

Chalazionul apare indiferent de vârstă și este provocat, deseori, de bacterii care urmează traseul clasic: stau pe obiectele pe care le folosești zilnic, apoi merg pe mâinile tale, pentru ca, în final, să ajungă la ochi atunci când îi freci din cauza oboselii, de exemplu. Cele mai predispuse persoane la chalazion sunt cele care au avut orjelet anterior, dar sunt și acele persoane care suferă de afecțiuni inflamatorii precum soboreea, acneea, rozaceea sau blefarita cronică.

 

De unde știi că e chalazion?

Spre deosebire de ulcior, chalazionul nu doare și, de cele mai multe ori, nu observi de la început apariția lui. La palpare, chalazionul se simte ca un bob de orez sau de mazăre, umflătura fiind mai dură.

 

Cum tratezi chalazionul?

Chalazionul se vindecă mai greu decât ulciorul și, de cele mai multe ori, în acea zonă rămâne un aspect estetic neplăcut și pacienții ajung la curățarea lui în mod chirurgical. Compresele cu apă caldă așezate pe pleoapă 10-15 minute, de 3-5 ori pe zi, și masajul în zona afectată ajută la vindecarea inflamației. Aceste trucuri te pot ajuta doar dacă te asiguri că mâinile tale sunt curate înainte să intre în contact cu ochiul și, bineînțeles, dacă ai acordul medicului oftalmolog pentru a face asta.

 

Ce nu trebuie să faci când ai chalazion?

În perioada în care suferi de chalazion, evită machiajul! Demachiază-te în fiecare dimineață și seară, chiar dacă nu ai folosit produse cosmetice în ziua respectivă. Dacă porți lentile de contact, încearcă să renunți la ele până când zona inflamată se vindecă. Spală-te pe mâini ori de câte ori este nevoie și încearcă să nu-ți mai atingi ochii cu degetele.

Foto: pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *