Când te gândești la lacrimi, primele lucruri care îți vin în minte ar putea stârni sentimente negative, cum a fost în ziua aceea în care bătea vântul și ochii ți se umezeau abundent sau cealaltă zi în care nu te puteai opri din plâns dintr-un motiv sau altul. Totuși, în realitate, lacrimile sunt o componentă esențială pentru vederea sănătoasă și complet funcțională – nu sunt doar pentru plângăcioși! Și îți vom spune de ce.
Fără lacrimi, ochii tăi ar fi la fel de uscați precum deșertul.
Imaginează-ți cum ar fi clipitul dacă nu ai avea lacrimi. Senzația ar fi aceeași ca în momentul în care ai freca pielea cu hârtie abrazivă. Ei bine, poate nici chiar așa, dar cu siguranță nu ar fi plăcut. Ochii uscați sunt o problemă comună și de multe ori cronică, care poate apărea la oamenii care fie nu produc o cantitate suficientă de lacrimi, fie au lacrimi de o calitate slabă. Motivul pentru care lacrimile reușesc să facă ochiul să se simtă bine poate fi explicat prin funcțiile fiecărui strat al lacrimilor:
Stratul exterior (periferic) – un strat uleios care acționează ca un agent de etanșare și împiedică lacrimile să se evapore. Este produs de glanda meibomiană, aflată în interiorul pleoapei.
Stratul mijlociu – un strat apos care furnizează vitamine și minerale corneei. Este produs de glandele lacrimale.
Stratul interior – un strat mucos care nu permite lacrimilor să se desprindă de zona oculară. Fără această funcție, lacrimile s-ar scurge prin fața ochilor și nu ar ajunge să se prelingă prin colțul ochiului sau prin partea sa inferioară. Acest strat este produe de celulele caliciforme.
ȘTIAI CĂ există trei tipuri de lacrimi?
Lacrimile bazale sunt cele mai întâlnite, acestea fiind responsabile de lubrifierea și asigurarea funcționalității ochilor.
Lacrimile psihogenice mai sunt numite și lacrimi emoționale pentru că apar ca răspuns la diferite stări precum tristețea, stress-ul, bucuria sau alte emoții intense. Un studiu derulat în anii ’80 a descoperit că secrețiile lacrimale survenite pe fond emoțional conțin mai multe proteine decât celelalte tipuri de lacrimi și că pot fi modalitatea organismului de a scăpa de chimicalele produse sub efectul stress-ului.
Lacrimile reflexe sau iritante apar în urma unor agresiuni provenite din mediu (fum, vânt, lumină puternică, corpuri străine, substanțe chimice și înțepătoare etc.) și au rolul de a preveni iritațiile și disconfortul.
Hrana ochilor este reprezentată de lacrimi.
Ca și restul corpului, ochii au nevoie de substanțe nutritive pentru a se menține sănătoși și funcționali. Deoarece corneea nu are vase de sânge proprii, este rolul lacrimilor să „hrănească” ochii. Iată câteva ingrediente vitale care se ascund în lacrimile noastre:
Acizi grași Omega-3, care mențin ochii lubrifiați și ajută la prevenirea sindromului de ochi uscat
Lizozime, care sunt factorii de vindecare ai ochiului și luptă cu bacteriile și virușii
Potasiu
Acid folic (vitamina B9)
Sodiu, care ajută la menținerea epiteliului cornean
De ce avem nasul înfundat în timp ce plângem?
Ochii tăi și nasul sunt legate prin canalul nazo-lacrimal, astfel că lacrimile devin parte a fluidelor nazale, așa explicându-se nasul înfundat. Traseul pe care îl parcurg lacrimile ar fi următorul:
– sunt produse în glandele lacrimale localizate deasupra colțurilor exterioare ale ochilor
– ajung în canalele din colțurile ochilor, aproape de nas
– ajung la canalul lacrimal
– umplu sacul lacrimal
– se scurg în canalul nazo-lacrimal
– sfârșesc prin a ajunge în interiorul nasului tău