Ne plac iluziile, trebuie să recunoaștem! Ne place modul în care ochii ne păcălesc mintea și, mai ales, ne place misterul din spatele acestor iluzii optice. Pentru că, oricât de multe studii și cercetări ar exista, teoriile specialiștilor rămân multe și diferite, iar majoritatea iluziilor optice nu au încă explicații clare asupra modului în care funcționează.
Practic, știm că diferite părți ale creierului nostru recunosc culori, forme, mișcări și texturi, însă rămâne de multe ori un mister modul în care creierul combină aceste informații în imagini coerente. Atât vechile, cât și noile iluzii optice trezesc un interes continuu pentru cercetători, care organizează chiar și o competiție anuală internațională de iluzii optice de mai bine de zece ani. Articole, studii, cercetări, experimente, inovații toate preocupă cele mai luminate minți din întreaga lume, care vor să afle ce se ascunde în spatele acestor iluzii optice.
Specialiștii spun că, de fapt, noi privim lumina atunci când ne uităm la ceva. Această lumină este transformată în semnale electrice, pe care creierul le transpune apoi în imagini. Tot procesul durează o zecime de secundă, așadar ochii primesc o cantitate enormă de informație. În acest caz, creierul simplifică totul și se concentrează pe ceea ce este important.
Iluzia șarpelui sau mișcarea aparentă, de exemplu, se întâmplă pentru că există prea multă informație transmisă în diferite părți ale retinei în același timp. Toate aceste detalii sunt trimise deodată către cortexul vizual, ceea ce creează confuzie și păcălește creierul, spunându-i că vede o imagine în mișcare, când, de fapt, nimic nu se mișcă.
Iluzia tablei de șah cu câteva puncte albe pe ea ne dă impresia de adâncime spațială. Chiar dacă nu există o explicație universal acceptată, cei mai mulți specialiști tind să creadă că efectul este dat de întreruperea modelului și de dorința creierului de a vedea un model uniform.
Există tot felul de teorii ale specialiștilor cu privire la iluziile optice:
– Iluziile optice sunt erori ale percepției vizuale, discrepanțe între stimulii vizuali din realitate și ceea ce vedem noi;
– Creierul nostru încearcă să prevadă viitorul, de aici și încercările de previzionare, care diferă de realitate;
– Iluziile vizuale pot apărea din cauza unor erori de estimare, mai ales când e vorba de forme și mărimi;
– Iluziile optice spațiale țin de constanța trăsăturilor stimulilor vizuali;
– Iluziile vizuale apar și atunci când transformăm obiectele bidimensionale în tridimensionale.
Până ce mai cercetează oamenii de știință cauza iluziilor optice, te lăsăm cu un video pe acest subiect și revenim în zilele următoare cu mai multe iluzii optice!
Foto + sursa: dailymail.co.uk