Trebuie sau nu să poarte copiii ochelari de soare?

ochelari de soare copii

Mulți adulți consideră că ochelarii de soare pentru copii sunt doar un moft. Nimic mai greșit! Ochelarii de soare pentru copii sunt extrem de importanți pentru sănătatea ochilor celor mici, deoarece îi protejează de radiațiile ultraviolete. Desigur, este important să fim atenți la mai multe aspecte atunci când vine vorba de ochelari de soare pentru copii, așa că vom discuta despre toate aceste informații în articolul de astăzi, de pe blogul Oftaprof, și vom răspunde la mai multe întrebări pe această temă.

De la ce vârstă trebuie să poarte copiii ochelari de soare?

Vârsta recomandată pentru ochelarii de soare la copii este de la 2-3 ani. Radiațiile UV ajung direct pe retină, motiv pentru care se pot instala tot felul de boli ale ochilor, care se vor manifesta la vârsta adultă, dacă copiii nu poartă de mici protecție pentru ochi.

De ce nu este recomandat să poarte și bebelușii până în 2 ani ochelari de soare?

În primii doi ani de viață ai unui copil, funcția vizuală cu toate structurile ei interne este în plină dezvoltare. Dacă îi vei pune copilului sub doi ani ochelari de soare, poți interveni în procesul de dezvoltare al ochiului, ramele îi pot distrage vederea corectă, iar copilul va coopera mai greu în purtarea lor, ducând chiar și la accidente ale ochiului.

Ochelarii de soare pentru copii trebuie purtați doar vara?

Nu! Ochelarii de soare pentru copii trebuie purtați atât în anotimpul cald, cât și în cel rece. Razele soarelui din timpul iernii se reflectă în zăpadă, făcând astfel radiațiile UV mult mai periculoase. La fel se întâmplă și în cazul apei sau al nisipului, care reprezintă factori ce cresc efectul nociv al radiațiilor UV.

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm ochelari de soare pentru copii?

Atenție la următoarele aspecte:

  • Protecție 100% la ultraviolete;
  • Lentile cât mai mari, pentru a proteja ochiul;
  • Lentile cu filtru polarizant, care elimină reflexiile;
  • Mențiunea CE – conformitate europeană;
  • Mențiunea categoriei din care face parte lentila, din punctul de vedere al cantității de lumină care trece prin ea.

Care sunt aceste categorii privind cantitatea de lumină care trece prin lentila ochelarilor de soare?

Există 5 categorii în acest sens:

  • Categoria 0: 80%-100% – potriviți pentru vremea înnourată, când lipsește soarele;
  • Categoria 1: 43%-80% – potriviți când predomină norii, iar soarele este foarte puțin prezent;
  • Categoria 2: 18%-43% – potriviți atunci când soarele este moderat;
  • Categoria 3: 8%-18% – potriviți pentru soare puternic și pentru medii puternic reflectante, cum ar fi apa sau nisipul;
  • Categoria 4: 3%-8% – potriviți pentru soare extrem de puternic și pentru zăpadă.

Există pericole dacă le cumpărăm copiilor ochelari de soare neadecvați?

Da, există pericole foarte mari! O pereche de ochelari de soare cumpărată de la magazinul din colț, de exemplu, poate face mai mult rău decât lipsa ochelarilor de soare. În spatele lentilei colorate fără protecție, pupila se dilată, astfel încât la retină ajunge un număr mai mare de radiații nocive.

De unde cumpărăm ochelarii de soare pentru copii?

Oricât de atractivi ar fi pentru copii ochelarii cu rame colorate, cu personajele îndrăgite din desenele animate, pe care îi găsiți în mall-uri sau anumite centre comerciale, este indicat să le explicați copiilor și să înțelegeți și voi importanța achiziționării de ochelari de soare de la cabinete specializate. În Clinica Oftaprof găsiți mai multe modele de ochelari de soare pentru copii, așa că vă așteptăm cu drag, alături de cei mici, să alegem împreună perechea cea mai potrivită pentru ei!

Dacă aveți și alte întrebări despre ochelarii de soare pentru copii, le așteptăm în comentariile acestui articol!

Foto: Pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *