Peek Retina – examene oftalmologice cu ajutorul telefonului mobil

Având în vedere că trăim într-o țară în care clinicile oftalmologice se găsesc în fiecare oraș, s-ar putea să fim impresionați de apariția unui adaptor pentru smartphone cu ajutorul căruia se pot face examene oftalmologice. Dacă privim însă situația din țările mai sărace, apariția unui astfel de dispozitiv nu poate fi decât îmbucurătoare.

Peek Retina este un adaptor pentru camera foto a unui smartphone dezvoltat la Universitatea din Strathclyde, NHS Greater Glasgow și Clyde, în Mare Britanie. Ideea din spatele acestui adaptor este combatarea orbirii apărute din cauza unor boli ce pot fi tratate. Acest gadget îi poate ajuta pe cei care nu pot ajunge la clinici sau spitale.

Într-un articol de pe BBC se spune că aproape 80% dintre cei care și-au pierdut vederea puteau evita acest lucru și că milioane de oameni din întreaga lume încă nu are acces la servicii medicale oftalmologice.

Adaptorul Peek Retina se așează peste camera foto a unui smartphone și le permite celor din domeniul sănătății să vadă în interiorul ochiului, să facă poze pe care să le salveze și să le trimită experților pentru un diagnostic sigur și tratament. Imaginile făcute cu Peek Retina se pot compara cu cele făcute de oftalmoscoape sau de camerele foto greoaie folosite în unele cabinete.

Imaginea din stanga este facuta cu Peek Retina iar cea din dreapta cu o camera de 30.000 de euro
Imaginea din stanga este facuta cu Peek Retina iar cea din dreapta cu o camera de 30.000 de euro

Dispozitivul permite și detectarea altor boli cum ar fi diabetul sau hipertensiunea. Peek Retina ar putea avea un succes imens în state defavorizate cum este Kenya, unde mai mulți oameni au acces la un smartphone decât la apa potabilă curată.

Un astfel de dispozitiv ar fi util și în zonele greu accesibile din România, cu precădere în satele în care oamenii nu au fondurile și nici mentalitatea necesară pentru a beneficia de examene și tratamente oftalmologice.

Iată un filmuleț care spune povestea acestui gadget impresionant. Găsiți mai multe informații și pe siteul lor oficial.

https://www.youtube.com/watch?v=BuYuPLuBR7o

sursa foto: articol BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *