Cum să ne protejăm ochii în fața calculatorului

În general, computerul și ochii nu se înțeleg. Dacă stai frecvent cu ochii în fața calculatorului, ai șanse mari să simți simptomele tensiunii oculare și să suferi de sindromul cu același nume. Cercetările medicilor care se ocupă cu studiul ochilor și reacțiilor acestora în fața computerului, spun că ochii noștri sunt destinați să vâneze, iar acest lucru presupune perceperea pericolului sau a prăzii la distanțe mari. Privitul îndelungat la unui ecran care nu se mișcă nu se încadrează în capacitățile cu care ne adaptăm.

Ia pauze

Privește în alt loc decât ecranul calculatorului timp de jumătate de oră. Oferă ochilor tăi un moment de respiro privind la un obiect în depărtare. Chiar mai bine, fă câteva exerciții fizice ușoare și mișcă-te timp de câteva minute. Pauzele scurte și frecvente sunt mult mai avantajoase decât cele lungi și rare. Ia-le timp de 2-3 minute la fiecare sfert de oră, 5 minute la fiecare jumătate de oră, sau 10 minute la fiecare oră.

Privește în altă parte

Un exercițiu scurt și simplu pentru a preveni spasmul acomodării oculare este cel în care ochiul rămâne blocat pe un singur punct de focalizare (de exemplu, obiectele apropiate), neputând să se concentreze pe alte obiecte distante.

Privește un singur obiect distant pentru 10-15 secunde, apoi alt obiect mai apropiat tot 10-15 secunde. Apoi mută-ți privirea pe obiectul distant, și tot asa timp de 10 ori consecutiv. Acest exercițiu previne afecțiunea conform căreia capacitatea de focalizare a ochiului rămâne blocată (afecțiune numită spasm de acomodare după lucrul prelungit în fața computerului).

Folosirea palmelor

Relaxează-ți ochiul și sistemul nervos plasând palmele pe ochi, o tehnica folosita în yoga, despre care se spune ca păstrează sănătatea oculară. Întâi freacă-ți palmele și când acestea sunt fierbinți, plasează-le pe ochii închiși, suprapunând degetele pe frunte. Nu apăsa pe ochi ! Respiră adânc și relaxează-te timp de 30 de secunde. Iți vei reîmprospăta starea și te vei simți mai bine pentru un timp, fiind gata să lucrezi din nou în fața ecranului.

Clipește

Știai ca atunci când lucrează în fața computerului oamenii clipesc de 5 ori mai putin decât trebuie in mod normal? De aici, și ochii uscați și iritați. Amintește-ți să clipești când te uiți la ecranul din fața ta. Sau încearcă exercițiile de clipire. Experții recomanda: La fiecare 20 de minute, clipește de 10 ori închizând ochii ca și când ai adormi (foarte încet). Aceasta metodă îți va limpezi și umezi ochii așa cum trebuie.

sursă imagine: theeyepractice.com.au

One thought on “Cum să ne protejăm ochii în fața calculatorului

  1. Pingback: Cum ne protejăm ochii de efectele negative ale dispozitivelor mobile și a luminii albastre? | Clinica Oftaprof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *