De ce vedem stele atunci când ne frecăm la ochi?

Vă aduceți aminte atunci când erați copii și închideați ochii și-i frecați apoi vi se părea că vedeați stele plutind în jurul vostru? Fie că făceați asta din plictiseală sau vi se întâmpla să vedeți stele și fără să vă frecați la ochi, trebuie să vă spunem că este un fenomen absolut normal și că, de obicei, nu înseamnă nimic rău pentru sănătatea ochilor dumneavoastră.

De ce vedem stele atunci când ne frecăm la ochi?

“A vedea stele” este un fenomen des întâlnit și nu vă face rău (în majoritatea cazurilor). Dacă închidem ochii și îi frecăm cu ajutorul mâinilor e foarte probabil să vedem puncte și sclipiri de lumină. Aceste imagini se cheamă fosfene, niște fenomene entoptice caracterizate prin vederea luminii chiar dacă avem ochii închiși, deci lumina nu intră în ochi.

Fosfenele sunt create prin aplicare de presiune la nivelul ochilor. Presiunea este transformată în diferite modele de către nervul optic.

Aceste stele sau sclipiri de lumină pot apărea și în alte cazuri: după un strănut, o tuse puternică, o lovitură la cap sau dacă avem presiunea scăzute (mai ales atunci când ne ridicăm brusc).

Unele persoane văd sclipiri de lumină chiar și 10 sau 20 de minute. Aceste sclipiri de lumină sunt cauzate de spasme ale vaselor de sânge la nivelul creierului sau de o migrenă.

Chiar dacă apariția stelelor sau a sclipirilor de lumină nu vă face rău, apariția acestor fenomene în mod frecvent poate fi semnul unei probleme mai serioase. În acest caz, vă recomandăm să vă faceți o programare pentru un consult oftalmologic amănunțit.

sursa poză: WiseGEEK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *