Cum ne protejăm ochii de efectele negative ale dispozitivelor mobile și ale luminii albastre?

Un studiu recent din Statele Unite ale Americii arăta că aproape jumătate din americani nu pot trăi o zi fără să folosească un dispozitiv mobil. Fie că e vorba despre smartphone sau tabletă, lucrurile încep să se îndrepte în aceeași direcție și la noi. Ceea ce multă lume nu știe însă este că dispozitivele mobile emit un tip de lumină albastră care este periculoasă pentru ochi.

Nimeni nu spune că tehnologia nu este benefică și că nu ar trebui primită cu brațele deschise, dar trebuie să fim atenți și să ne protejăm de efectele negative.

Expunerea prelungită la ecranele dispozitivelor mobile ne afectează ochii în două moduri.

1) Oboseala ochilor

Atunci când ne uităm mult timp la dispozitivele mobile, clipim mai rar iar ochii noștri nu suportă prea mult acest lucru. Dacă ați observat că aveți vederea încețoșată sau că aveți ochi uscați după folosirea laptop-ului sau tabletei pentru mult timp, acestea sunt semnele obosirii ochilor din cauza folosirii dispozitivelor mobile (digital eye strain). Cea mai bună modalitate de a ne păstra ochii sănătoși este de a clipi mai des. Pentru mai multe sfaturi, vă recomandăm articolul cu sfaturi pentru cei care stau mult timp în fața calculatorului de pe blogul Oftaprof.

2) Lumina albastră.

Probabil că mai grav decât oboseala ochilor este efectul luminii albastre pe care îl emană ecranele dispozitivelor mobile. Acest tip de lumină este dăunătoare pentru că energia sa penetrează tot ochiul iar stricăciunile pe care le poate face nu se observă de pe o zi pe alta, ci se adună în timp și pot duce la afectarea considerabilă a vederii.

Părinții ar trebui să fie atenți cât timp îi lasă pe cei mici în fața dispozitivelor mobile pentru că ochii lor sunt încă în dezvoltare și nu au pigmenți pentru filtrarea unui procent din lumina albastră.

Adulții ar trebui să fie precauți la rândul lor, mai ales că folosesc dispozitive mobile la birou cât și acasă.

Ce putem face pentru a ne proteja de lumina albastră?

  • Dacă nu putem evita folosirea dispozitivelor mobile, măcar limitați-l. De exemplu, nu mai folosiți telefonul înainte de culcare. Studiile au arătat că lumina albastră cu câteva ore înainte de culcare influențează negativ eliberarea de melatonină și amână somnul de tip REM.
  • Mergeți și discutați cu medicul oftalmolog care vă poate recomanda lentile care filtrează acest tip de lumină.
  • Folosiți aplicații pentru smartphone care modifică lumina emanată de ecranele acestora.

sursă poză: huffpost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *